Allt fler fattiga mammor

2011-08-19 | FemPers padlock

EKONOMI

Antalet mammor som lever på garantinivån i föräldraförsäkringen ökar. Var sjätte dag som betalas ut i föräldraförsäkringen under de första 390 dagarna är idag på miniminivån, enligt Försäkringskassans statistik.

FAKTA/Föräldraförsäkring

Grundnivån i föräldraförsäkringen är 180 kronor per dag före skatt. För att få en högre ersättning krävs en sjukpenningsgrundande inkomst i 240 dagar i följd innan födseln. Grundnivån motsvarar en inkomst på 5 400 kronor i månaden före skatt.

Att allt fler mammor tvingas leva på lägstanivå gäller samtliga nyblivna mammor, men särskilt de yngre. Bland nyblivna mammor under 25 år betalas över hälften av dagarna i föräldraförsäkringen ut på garantinivå, d v s mer än varannan nybliven mamma tvingas leva på miniminivån. Bland de nyblivna mammorna mellan 25 och 29 år lever var fjärde på garantinivån som medför en ersättning på max 5 400 kronor i månaden – före skatt.


Under fattigdomstrecket

– Denna nivå är fortfarande så pass låg att den inte överskrider fattigdomsstreck eller barnhushålls behov av att söka kompletterande försörjningsstöd hos kommunernas socialtjänst om hushållet saknar andra inkomster, skrev professorn i socialt arbete Tapio Salonen i en rapport från Rädda Barnens i början av sommaren.

Ökningen av antalet mammor som lever på lägstanivån i föräldraförsäkringen är bara ett av flera exempel på att samhällets ekonomiska politik har förändrats under 2000-talet. Föräldraförsäkring och olika bidrag till barnfamiljer infördes för att garantera att alla barn skulle få en grundläggande social trygghet. Men omfördelningseffekten av samtliga socialförsäkringar till barnfamiljer har mer eller mindre halverats under det senaste tio åren.

– En allt större del går numera till barnhushåll med god ekonomi, på bekostnad av de fattigare barnfamiljerna, skriver Rädda Barnen.


Kräver höjd grundnivå

Rädda Barnen kräver därför både att grundnivån för föräldrapenningen och att underhållsstödet genast måste höjas. Detsamma har även kvinnoorganisationer krävt sedan länge.


Läs mer i Rädda Barnens fördjupningsrapport Välfärd, inte för alla. Den ekonomiska familjepolitikens betydelse för barnfattigdomen i Sverige.


Källor: Försäkringskassan & Rädda Barnen

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: