Hundratals aktivister deltog i Ofogs massaktion vid det militära övningsområdet NEAT.

Rosa fredsfest på militärt testområde

2011-07-29 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Hundratals fredsaktivister i en rosa karneval tog sig in på det militära testområdet NEAT i Norrbotten i tisdags. Aktionen ordnades av nätverket Ofog, som ville uppmärksamma Sveriges aktiva roll i krigsförberedelser.

FAKTA/Aktionen mot NEAT

Massaktionen den 26 juli var en del av nätverket Ofogs internationella aktionsläger i Luleå.


LÄS MER
om fredsnätverket Ofogs kampanj:
2011-04-21 Rosa stridsvagn i Umeå
2011-05-27 Rosa stridsvagn borttagen
2011-05-27 Umeåaktivister dog för fred
2011-06-03 Rosa kanon i Karlskoga
2011-06-10 Nationaldag mot militarism
2011-06-17 The Incredible Peace Machine
2011-06-24 Die-In i Stockholm & Luleå
2011-07-08 Rosamärkningen går vidare
2011-07-29 Fredsveteran protesterar mot krigsövningar i Norrbotten

190 fredsaktivister från 17 länder åkte ut till Vidsels flygbas i Norrbotten på tisdagseftermiddagen. Vidsel tillhör det militära övningsområdet NEAT (North European Aerospace Testrange) som bland annat används av Nato och USA för bombövningar.

Strax utanför militärområdet, som är förbjudet att beträda, höll fredsaktivisterna en manifestation med tal, allsång och dans. De genomförde även en så kallad die-in och skrev fredsbudskap på asfalten. Allt i den antimilitaristiska färgen rosa.

Efter att ett stort antal rosa ballonger hade släppts i skyn, tog sig 150 personer på olika sätt in på militärområdet.

– Kvällen innan hade några gått in på landningsbanan och målat ett rosa fredsmärke. Några andra gick runt med banderoller på landningsbanan. Det var festivalstämning, säger Ellen Holmström från Ofog.


Stor uppslutning

Fredsaktivisterna är mycket nöjda med massaktionen. De var fler deltagare än vid tidigare aktioner i området, och polisstyrkan som mötte dem var relativt liten. Ofog kunde utan större problem genomföra sin plan, som gick ut på att märka ut Vidsel som en krigsövningsplats på kartan.

– Genom att markera det med rosa vill vi visa att Sverige är en del av krigsindustrin och att krig börjar här, säger Ellen Holmström.

Hon anser att det är nödvändigt att fästa uppmärksamhet vid de platser där de faktiska krigsförberedelserna pågår, för att det ska bli möjligt att stoppa verksamheten.

– Det är väldigt få som vet att ett område lika stort som Belgien hyrs ut för bombfällning till länder från alla världens kanter, att många Nato-länder är här och övar krig. Det som de övar här är ju sådant som utförs på riktigt, i till exempel Afghanistan, säger Ellen Holmström.


Den antimilitaristiska färgen rosa dominerade fredsaktionen i Vidsel.


Polisen grep 32 av de aktivister som hade tagit sig in på militärområdet, enligt Norrländska Socialdemokraten. Aktivisterna misstänks för olaga intrång, skadegörelse och brott mot lagen om samhällsviktiga anläggningar. Av de gripna släpptes 22 personer med svenskt medborgarskap omedelbart efter förhör.

De övriga tio – medborgare från Chile, Venezuela, Belgien, Tyskland, Finland och Spanien – anhölls. En stor skara aktivister protesterade utanför polisstationen i Luleå för att visa solidaritet med de anhållna. På torsdagen hade alla aktivister släppts, enligt Norrbottenskuriren, men de har fortfarande åtal att vänta.


Krävs tålmodig kamp

När Sveriges Radio P4 Norrbotten intervjuade boende i området om Ofogs massaktion, sade en person att Ofog borde protestera i Stockholm i stället, där makten finns. Ellen Holmström menar att Ofog jobbar på många olika plan och protesterar även i Stockholm, där regeringen håller till. Det är regeringen som beslutar om vem som får öva krig i Sverige.

– Om folk här inte vill att NEAT ska vara ett bombområde för Natoländer, är det större sannolikhet att få slut på det om vi protesterar här. I andra länder har man gjort liknande aktioner och lyckats stänga ner militära övningsplatser, till exempel i Bombodrom i Tyskland, så vi tror verkligen på det här, säger hon.

Vad har ni fått för bemötande från folk som bor i området under lägret?

– Främst positivt. Flera som inte visste om lägret innan har kommit med. Trots att vi har haft lägret här i två år är det fortfarande inte alla som känner till NEAT. Men nu när vi är så många tror jag inte att det undgår någon att det här området finns, säger Ellen Holmström.

Vad tror du krävs för att NEAT ska stängas?

– Det krävs en ihållig kamp, att vi blir fler och att vi inte ger upp, säger Ellen Holmström.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: