Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Jobbskatteavdrag fungerar inte

2011-07-08 | Gerda Christenson padlock

EKONOMI

Effekten av alliansregeringens jobbskatteavdrag är mycket måttlig. Det finns effektivare sätt att få fler att jobba mer. Det konstaterar TCO i en ny studie.

FAKTA

Läs TCO:s presentation
Är full sysselsättning möjlig?

Endast två procent säger sig jobba mer tack vare jobbskatteavdraget. Det var resultatet i en undersökning som Novus Opinion har genomfört på uppdrag av TCO. Studien presenterades i Almedalen i veckan, under TCO:s seminarium ”Är full sysselsättning möjlig?”.

De drygt 1 000 personer som deltog i undersökningen fick också frågan hur ännu mer jobbskatteavdrag skulle påverka dem. 4 procent svarade att de skulle vilja jobba mer. Dubbelt så många, 8 procent, svarade att de skulle gå ner i arbetstid.

– Själva idén med jobbskatteavdraget har varit att få fler att jobba mer. Vår undersökning visar att effekten så här långt sannolikt är mycket måttlig och att effekten av fortsatta jobbskatteavdrag till och med kan få folk att jobba mindre, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

TCO menar att det finns effektivare sätt att få fler att jobba. Ett exempel är att ge Riksbanken sysselsättningsmål, idag är målet endast att hålla inflationen nere. TCO föreslår också att alla unga ska ges möjlighet att avsluta sina gymnasiestudier.

– Dessutom måste betydligt fler få tillgång till rehabilitering och utbildning för att kunna få de jobb som skapas, säger Roger Mörtvik.




Diagram från TCO:s presentation ”Är full sysselsättning möjlig?”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: