Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting

Satsning på jämlik sjukvård

2011-07-01 | FemPers padlock

EKONOMI

Sveriges Kommuner och Landsting har avtalat med regeringen om en särskild satsning för att göra vården mindre ojämlik.

FAKTA

Öppna jämförelser

Öppna jämförelser är rapporter som redovisar vad en verksamhet har åstadkommit (resultat) jämfört med vilka resurser den har använt (resursindikatorer). Målet är att det ska gå att mäta medborgarnas nytta av en verksamhet i förhållande till vad den kostar.

SKL har publicerat Öppna jämförelser sedan 2006. Hittills har de bland annat jämfört hälso- och sjukvården, äldreomsorgen, grundskolan och gymnasieskolan.

Från och med 2009 har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att i samarbete med SKL publicera öppna jämförelser. Nu finns även socialtjänsten med i de verksamheter som omfattas av öppna jämförelser.

Läs mer på SKL:s hemsida om
Öppna jämförelser.

Det nya avtalet mellan Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen är en del av ett större och långsiktigt arbete för att öka användandet av öppna jämförelser (se faktaruta) inom hälso- och sjukvården. Socialminister Göran Hägglund (KD) menar att öppna jämförelser har bidragit till att synliggöra ojämlikheten i vården på ett helt nytt sätt. Genom öppna jämförelser kan kommuner och landsting se vad de behöver göra för att förbättra vården och göra den mindre ojämlik samtidigt som de kan effektivisera den.

– De flesta landsting förbättrar också sina resultat successivt i Öppna Jämförelser, vilket visar att det är ett bra verktyg för att skapa en mer jämlik vård, säger Göran Hägglund.

Sveriges Kommuner och Landsting, som arbetat med att publicera rapporterna Öppna jämförelser i fem år, är positiva till den särskilda satsningen.

– En mer jämlik vård är en prioriterad fråga för Sveriges Kommuner och Landsting, och vi välkomnar satsningen, som ger ytterligare fart i arbetet, säger Anders Knape, ordförande i SKL.

För genomförandet av punkterna i den särskilda satsningen tilldelar regeringen Sveriges Kommuner och Landsting 15 miljoner kronor för 2011. Avtalet gäller åtta punkter:

1. Påbörja ett arbete med att tydliggöra och organisera landstingens resurser för verksamhetsutveckling, patientsäkerhet och innovation.

2. Analysera 2011 års öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.

3. Skapa ett nationellt stöd till landstingen för att bland annat genomföra punkt 1 och 2.

4. Undersöka möjligheterna att förbättra tillgängligheten till data ur de Nationella kvalitetsregistren med minimal tidsfördröjning.

5. Undersöka hur data ur de Nationella kvalitetsregistren kan redovisas för patienter och medborgare på en enkel och sökbar hemsida.

6. Beskriva vilken information brukare och patienter har nytta av vid val av hjälpmedel (till exempel sortiment och egenkostnader).

7. Se över hur information kan redovisas för patienter och medborgare på en enkel och sökbar hemsida.

8. Pilotarbete för att öka jämlikhet i första linjens vård inom utsatta bostadsområden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: