Ingela Holmertz, Röda Korset

Mänsklig rättighet eller välgörenhetsfråga?

2011-06-24 | Gerda Christenson padlock 2

EKONOMI

I Västervik uppmanar kommunen personer med funktionsnedsättning att söka sig till välgörenhetsorganisationer för att få bidrag till hjälpmedel. Det moderata kommunalrådet Harald Hjalmarsson tycker att det är bra.

Förra året var Tillgänglighetsåret 2010 – det år då funktionshindrade inte längre skulle hindras av samhällelig otillgänglighet. Tio år tidigare antog riksdagen en nationell handlingsplan för handikappolitiken där de slog fast att det borde vara möjligt att på tio år få bort allt som hindrar personer med funktionsnedsättning från att delta i samhället på lika villkor som icke-funktionshindrade.

Men tillgänglighetsåret blev inte som det var tänkt. Många kommuner menade redan när handlingsplanen antogs att det skulle kosta för mycket att genomföra den.

I regeringens utvärdering av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken beskrivs utvecklingen av tillgängligheten under 00-talet i positiva ordalag, men handikapporganisationerna håller inte med på alla punkter.

I veckan berättade till exempel radio P4 Kalmar att många funktionshindrade i Västerviks kommun inte har råd med något annat än mat och hyra. Många söker hjälp hos socialtjänsten för att få bidrag till sådant som exempelvis en specialcykel, nya skor etc. Men hos socialtjänsten får de ingen hjälp. Kommunen hänvisar dem istället till välgörenhetsorganisationer.


Vems ansvar?

Lokala föreningar i Röda Korset frågar sig nu om det verkligen är frivilligorganisationerna som ska hjälpa funktionshindrade med vardagsbehov? Är hjälpmedel en mänsklig rättighet eller en välgörenhetsfråga?

– Känslan vi har är att det nog blir allt fler som vänder sig direkt till frivilligorganisationer för att klara vardagen och få det att gå ihop ekonomiskt, säger Ingela Holmertz, chef för Svenska Röda Korsets nationella verksamhet, till radio P4 Kalmar.

Hon menar att det är kommunen som har det yttersta ansvaret för att funktionshindrade ska få hjälpmedel, och att det därför är fel att ideella organisationer ska bidra till sådant.

Västerviks moderata kommunalråd Harald Hjalmarsson däremot förklarar för radio P4 Kalmar att han tycker att det är ett bra sätt att jobba. När nu välgörenhetsorganisationer finns, är det bra att man använder sig av dem, säger han.


Harald Hjalmarsson, moderat kommunalråd i Västervik, tycker att det är bra att funktionshindrade uppmanas att söka sig till välgörenhet.
Foto: Johnny Franzén


Källor: Radio P4 Kalmar & Svensk handikapptidskrift

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110625 - Denise Cresso-Nydén

Det är en skrämmande utveckling men inte alldeles ny. under flera år har kommuner hänvisat personer med synnedsättning till röda Korsets Väntjänst istället för att bevilja ledsagning för inköp ,promenader och andra aktiviteter . den nya "lss" lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade riskerar också att bli ett hinder för personer som behöver hjälp för att klara sin vardag. Om kommuner i allt större utsträckning hävnvisar tilll att anhöriga skall hjälpa till riskerar särskilt kvinnor att bli beroende av sina partners. Det leder till den maktobalans som i en förlängning ger utrymme för våld. idag finns ny forskning som visar att kvinnor med funktionsnedsättning r utsatta för våld i större utsträckning än kvinnor generellt.kristensen Dubbelt utsatta damer


20110703 - Rosa Lundmark

Upprörande. Vad säger socialstyrelsen om detta? Jag hoppas verkligen att de som får sådana här hänvisningar kräver avslagsbeslut och överklagar, så att fallen kan prövas rättsligt.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: