Die-in på Rådhustorget i Umeå.

Umeåaktivister dog för fred

2011-05-27 | Gerda Christenson , Karin Råghall padlock

INRIKES

Ett femtiotal människor "dog" plötsligt på Rådhustorget i centrala Umeå i lördags. Det var aktivister från fredsnätverket Ofog som ville uppmärksamma Sveriges delaktighet i krig runtom i världen.

Vid 17-tiden på lördagen den 21 maj hördes plötsligt ljudet av stridsflygplan över Rådhustorget. Förbipasserande kunde strax därefter se hur ett femtiotal människor föll ihop på marken.

– Vi vill göra människor i Umeå, Västerbotten och hela Sverige medvetna om att krig börjar här, i och med att Sverige exporterar vapen som används i krig. Sverige skickar även ut soldater i krig. För tillfället är 550 svenska soldater under Nato-befäl i Afghanistan, säger Ellen Holmström från Ofog som deltog i aktionen.

Ytterligare en sak som aktivisterna i Ofog vill uppmärksamma är att Sverige lånar ut stora landområden för att andra länder och krigsorganisationer ska kunna öva krig, något som till exempel sker i Norrbotten.

– Genom denna "die-in" ville vi visa följderna av Sveriges agerande. Alltså, att folk dör, säger Ellen Holmström.

Samtidigt som aktivisterna låg utspridda på Rådhustorget som på ett slagfält, höll en aktivist ett tal där Ofog klargjorde sin antimilitaristiska hållning. Många förbipasserande stannade till och tog emot flygblad för att förstå vad aktionen handlade om. För bara några veckor sedan låg Ofog bakom den uppmärksammade rosa stridsvagnen i Umeå.

Är fredsaktivismen på frammarsch i Umeå?

– Ja, det är den absolut. Det verkar vara många som tycker att världsordningen är galen och nu när Ofog har kommit till stan så är det många som har blivit peppade och inspirerade att engagera sig, säger Ellen Holmström.

Nätverket planerar nu inför det internationella fredslägret War starts here som äger rum i Luleå 22-29 juli. Ellen Holmström berättar att det i Ofog Umeå också finns idéer om att göra en gatuteater inom kort.

– Än så länge är det bara på tankestadiet, men mellan tanke och handling är steget kort! säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: