Malin Olsson, Kajsa Ekis Ekman och Gertrud Åström samtalade om surrogatmödraskap.

Samtal om surrogatmödraskap

2011-05-27 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Tillsammans med ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) och Varken hora eller kuvad arrangerade Sveriges Kvinnolobby ett samtal om surrogatmödraskap på Södra Teatern i Stockholm den 25 maj. Samtliga inbjudna var emot surrogatmödraskap, så det var inte en debatt, utan ett samtal om hur de inbjudna deltagarna kommit att ta ställning som de gjort, och vad de trodde skulle hända framöver.

Mer av offentlig debatt i frågan efterlystes av samtliga deltagare. Flera tog också upp hur denna fråga skiljer sig från många andra, eftersom den inte vuxit fram som något krav från folk till politikerna, utan tvärtom startade direkt med motioner i riksdagen. Debatten har kommit först efteråt.

I dag har kvinnorörelsen diskuterat frågan, och organisationerna var överens om att agera i ett feministiskt nej till alla former av surrogatmödraskap. Flera tog också upp att det är viktigt att problematisera vem som förväntas vara altruistisk i så kallat altruistiskt surrogatmödraskap, och flera anknöt samtidigt till synen på kvinnors rättigheter genom historien.

Gerstrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby, höll i samtalet och medverkade gjorde Kristina Ramstedt, 1,6 & 2,6 miljonerklubben och Malin Olsson, vice ordförande i ROKS samt författaren Kajsa Ekis Ekman, riksdagsledamoten Carina Hägg och journalisten Johanna Langhorst.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: