Dagens man, gårdagens kvinnobild

2011-05-06 | Helena Brors padlock

KULTUR

Helena Brors tar en titt på nystartade TV11 och finner dejtingprogrammet Dagens man. En nattstånden produktion i ordets alla bemärkelser.

Kanalen TV11 är TV4-gruppens ansats att snärja tittare från Kanal 5 och TV6 med maximen "Roligare TV". I linje därmed sänds 11 månader gamla avsnitt av det TV4-producerade dejtingprogrammet Dagens man på bästa sändningstid.

Här ska recenseras ur ett feministiskt perspektiv, ergo avstår jag från att raljera om hur dejtingformatet var passé redan under Tur i kärlek. Premissen för Dagens man är att 20 heterosexuella kvinnor besiktigar två män per avsnitt. Stärkande, för att inte säga matriarkalt, kan tyckas. Methinks not.

Programledare är Carolina Gynning, som inledde sin dokusåpakarriär med klargörandet ”Jag är absolut inte feminist”. I vinjetten poserar rosa kvinnosiluetter mjukpornografiskt till ackompanjemanget ”If you want it, go get it, it's waitin'! Come on!”.

Anslaget är Gynning i studion. Hon är filmad ovanifrån och omsorgsfullt stiliserad enligt ett nytt tema för varje avsnitt; raffigt rött, retro rosa, vild zebra och så vidare. Kameran dröjer kvar på denna isolerade ikon där hon står i en upphöjd cirkel, fetischiserad.

På kommandot ”Här kommer tjejerna!” trippar de tävlande i raka led ned för en trappa. Strippklubbar brukar starta föreställningar med samma ceremoni. Denna aspekt av spektaklet är filmat nedifrån med fokus på vaggande höfter.

Lamporna av- eller påsatta?

Tjejerna, inte kvinnorna, tar plats bakom lampförsedda pulpeter, som de ska stänga av om de inte vill sättas på. Närbilder fragmenterar dem till skrupulösa koaffyrer och glänsande läppar i nervösa flin.

Dagens man, inte kille, glider ned på scen i en hiss, till tonerna av ett ledmotiv som han själv har valt. Varje manlig deltagare utför entréproceduren stiga fram, stanna till och skanna av environgen långsamt innan han bredbent släntrar över till sitt läge med full sikt över tjejtjoget.

Herrarna kan vara trivselmunderade i allt från batiktröja till flanellskjorta, så länge de inte är i finhetsparitet med de baraxlade damerna. ”Hej, jag heter Hjalmar och är 23 år”. En lampa släcks. ”Nääämeeen” gastar Gynning och frågar den avböjande hur hon kan motstå ett sådant praktexemplar, med en lagom flamsigt förebrående ton.

Hjalmar behåller sitt loja lugn. Inte behöver han krusa en jänta som är kräsen. Mister han en står honom 19 åter. En filmsnutt om Hjalmars/Dylans/Nimas allmänna förträfflighet visas. Ännu tre lampor släcks.

Alfahannen väljer byte

Programledaren drar omkring mellan pulpeterna och efterfrågar motiveringar. Oavsett om de är pro eller contra, avdramatiserar alla intressenter sina yttranden med undergivna fniss och infantilt hårviftande.

Arrangemanget framhäver kvinnornas desperation och generella tillgänglighet. Prostitution med möjlighet att hoppa av. I slutmomentet går Patrik/Theo/Jens med John Wayne-steg över till de fortfarande penetrerbara damerna och släcker resolut lamporna framför alla utom den mest utvikslämpade. Dagens man kunde lika gärna heta Dagens alfahanne.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: