Lena Sommestad på OECD-konferens om klimat och ekonomi.

Sommestad oroad över Juholts krets

2011-04-01 | FemPers padlock

EKONOMI

Tommy Waidelich valdes till ny gruppledare i Finansutskottet vid tisdagens möte med socialdemokratiska riksdagsgruppen. Han blir därmed socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesperson.

Tommy Waidelich är född 1963 och har varit riksdagsledamot 1994-95 samt 1998 och framåt. 1995-1998 var han Europaparlamentariker. Han har som riksdagsledamot erfarenhet från bl a Finansutskottet, Utrikesnämnden och EU-nämnden.

Lena Sommestad kommenterar tillsättningen av Tommy Waidelich på sin blogg:

Var finns kvinnorna?

Jag är övertygad om att Håkan Juholt vill ge män och kvinnor samma chans i politiken. Likväl är det med oro jag tar del av massmedias rapportering om framväxten av Juholts nya lag. Var finns kvinnorna i dessa manliga nätverk?

I Juholts eget nätverk är det män som nu lyfts fram i media: som Peter Akinder, politisk redaktör på Östran, och kollegan på hemmaplan Peter Wretlund, kommunalråd i Oskarshamn. I tisdags utsåg Håkan Juholt en man till ekonomisk-politisk talesperson, Tommy Waidelich, en riksdagskollega som Juholt enligt egen utsago ”har beundrat länge”. Tommy Waidelich sade sig i sin tur beundra två andra manliga politiker: Kjell-Olof Feldt och Pär Nuder (AB). Spekulationer startade snart om att Tommy Waidelich vill se kommunalrådet i Sigtuna, Anders Johansson, som sin rådgivare (UNT).

Måste göra kvinnorna synliga

Carin Jämtin utsågs av kongressen till partisekreterare för ett parti där män i övrigt har toppositionerna; Tommy Ohlström som partikassör och Sven-Erik Söder som nyutnämnd kanslichef. Nu gäller det för Håkan Juholt att visa att han som man i partitoppen själv kan gå utanför de manliga nätverken och ge fler kvinnor synlighet, makt och inflytande.

Vi vet att informella rekryteringsmetoder, utan transparens och tydlig meritvärdering, tenderar att missgynna kvinnor. Därför är just processen att bygga laget kring partiledaren, som i hög grad bygger på personlig rekrytering, så riskfylld. Jag hoppas att vi snart ser en partiledning kring Håkan Juholt och en jämställd ledarstil som visar att den oro som jag just nu känner – med min bakgrund som feminist och kvinnoforskare – är obefogad.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: