Queertopia laddar för sommaren

2011-02-18 | Frida Bogren padlock

KULTUR

Förra årets festivalnykomling Queertopia är på gång igen. Än är inget program spikat, men peppmöten inför sommaren är på gång landet över. Och på lördag är det dags för stödfest på Kafé 44 i Stockholm. FemPers slog en signal.

FAKTA:

Stödfesten går av stapeln 19.00 lördagen 19/2 på Kafé 44 i Stockholm. Peppmöten kommer att hållas i fler städer framöver.

Queertopia är en ideell musikfestival som startades 2010 i Norberg

Förra året kom det

700 besökare från hela Europa

I år kommer festivalen hållas i augusti

DIY står för Do It Yourself och handlar om att göra saker själv, oberoende av företag och ekonomiska intressen

Hallå där Anna Nordén, medarrangör för stödfesten för Queertopiafestivalen lördag, Vad händer på festen?

– Det kommer vara ett fullspäckat program, bland annat kommer Lissi Dancefloor Disaster spela, vi kommer ha Djs och en hel del överraskningar. Det blir queer-allsång, pysselhörna, dragworkshop och sen vill vi gärna att folk tar med egna grejer också, så det kommer det finnas utrymme för.



Jag har hört ryktas om att det kommer vara en temafest - stämmer det?

– Ja, precis. Vi kommer ha festivaltema på festen som en hint inför sommarens festival – att det faktiskt kommer bli en festival – och förhoppningsvis kommer vi kunna släppa datum för årets festival på festen också. Så det handlar mycket om att komma i stämning inför sommaren.



Vad hände på festivalen förra året?

– Förra året var första året som Queertopia anordnades och då kom det ungefär 700 besökare. Festivalen höll på i 4 dagar, vi hade bland annat ett utbyte med Bosnien men det kom folk från andra länder i Europa också. Det var väldigt lyckat. Ingen av oss som var med och arrangerade festivalen hade gjort något liknande tidigare så det var mycket en chansning och vi visste inte alls hur många som skulle komma. Tanken var att göra en festival som var inkluderande och se att man samtidigt som man gör en musikfestival kan utmana normer och inte bara reproducera en maktordning som är väldigt vanlig på andra festivaler där alla inte känner sig välkomna för att stämningen till exempel är väldigt heteronormativ.



På vilket sätt gjorde ni det?

– Dels handlar det om att få dit artister som tillhör andra grupper av människor än de som kanske vanligtvis står på scenen eller sköter ljudet. Men det handlar också om att locka artister, funktionärer och besökare som tror på en queer utopi och som tillsammans vill diskutera hur vi kan förverkliga det.



Vad var bäst förra året?

– Det jag tyckte var bäst var själva stämningen av att alla verkligen hjälptes åt och att vi gjorde festivalen tillsammans. Vi vill gärna undvika hierarkier och ha känslan av DIY – att folk ska göra saker själva och att alla ska ha möjlighet att göra egna grejer. Vi vill att det ska finnas utrymme för spontana idéer och det blev mycket så och det gillade jag verkligen.



Vad hoppas du på inför lördagen?

– Dels hoppas vi att det kommer folk som känns peppade och att vi kan skapa en fin stämning tillsammans. Att vi kan ha en fest där folk känner sig inkluderade och välkomna. Sen behöver vi arrangörer som kan ta tag i arbetsgrupper så vi hoppas förstås att folk ska bli engagerade och peppade för att kunna vara med och styra upp festivalen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: