Förre landslagsspelaren Kicki Bengtsson.

Fotboll och damfotboll

2011-01-28 | Alva Nilsson padlock

KRÖNIKA/SPORT

Fotboll är inte alltid fotboll. Den slutsatsen drar Alva Nilsson och konstaterar att det är Victoria ”Vickan” Sandell Svensson, och inte Tomas Ravelli som har rekordet i antalet fotbollslandskamper.

Fotbollsspelaren Anders Svensson har lirat över 110 matcher med det svenska herrlandslaget. Enligt uppgifter i veckan satsar han på att slå Thomas Ravellis rekord i antalet landskamper för en svensk fotbollsspelare, nämligen 143 stycken. Problemet är bara att det inte är den gamla stormålvakten som innehar rekordet.

Tror ni mig inte? Googla först Ravelli och sedan på Victoria Sandell Svensson(före detta landslagsspelare). Ni kommer där och då att se siffrorna svart på vitt. Ravelli 143 landskamper mot Svenssons 166.

För ett par år sedan fanns det ett Sportmagasin som hette just Sportmagasinet. Jag var en trogen läsare av den tidningen och trots att jag och chefredaktören hade våra meningsskiljaktigheter blev jag uppriktigt ledsen när de la ner för några år sedan.

I ett nummer hade de en läsartävling som gick ut på att den som kunde tala om vem som hade det svenska rekordet i antalet fotbollslandskamper skulle belönas med en fotbollskortlek. Jag printade ned förre landslagsspelaren Kicki Bengtssons (då 157 landskamper, Vickan gick om först senare) på ett papper och väntade spänt på min kortlek. Men den kom aldrig. Där och då lärde jag mig att det är skillnad på fotboll och fotboll.

Rätt svar var givetvis Ravelli.

Det finns fotboll och så finns det damfotboll. Herrfotboll och damfotboll. Riktig fotboll och damfotboll. Tro mig, varje gång jag förkunnar att min favoritliga är damallsvenskan möts jag av mothugg. Bara det att herrarnas serie heter Allsvenskan medan damernas lyssnar till namnet Damallsvenskan säger väl en hel del? Jag tvingas gång på gång försvara rätten till min egen subjektiva åsikt. Många tycker att jag är knäpp som hellre ser ett Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby på Kanalplan än Real Madrid – Barcelona i Tv4-sport.

Jag har tagit för vana att kalla herrfotboll för herrfotboll och damfotboll för damfotboll men de flesta pratar oftast om fotboll och damfotboll av ren slentrian. De flesta tror jag inte hatar damfotboll bara för att de kallar det just damfotboll. Men det finns också en del som inte riktigt kan tackla att brudar också kan lira boll.

Följande kommentarer är hämtade från artiklar kring damfotboll i Aftonbladets Sportbilaga. ”Damfotboll? Fy fan, lika tråkigt som att se damhandboll.. kan dom inte alla ”ba” gå tillbaka till köket, städa eller göra någon nytta istället för att få män att dö i förtid”. ”Teknik i världsklass är inom damfotbollen ungefär likvärdigt med att kunna slå en bredsida. Alla 20 åskådarna på allsvenska arenorna har verkligen något att se fram emot”. ”Damfotboll är skit! Skotten kommer knappt fram till målet om de skjuter utanför straffområdet och målvakterna når knappt ribban! Går också så sjukt långsamt både med och utan boll”.

Sådana kommentarer är vardagsmat så fort det skrivs något om damfotboll i media. Ibland undrar man varför mansgrisarna ska in och peta och kleta i den damfotboll de säger sig förakta.

Vad lär vi oss av detta? För vissa är fotboll ett känsligt ämne. Fotboll är inte alltid fotboll. Om någon undrar så är det Victoria ”Vickan” Sandell Svensson som har rekordet i antalet fotbollslandskamper - inte den där Ravelli.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: