Tidskriften FUL blev årets tidskrift 2010.

Framtiden oviss för årets tidskrift

2011-01-14 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

I veckan kom beskedet från Kulturrådet om vilka tidskrifter som som får stöd under 2011. Årets kulturtidskrift FUL blev utan den förväntade höjning tidningen hade behövt. För chefredaktör Nasim Aghili kom det beskedet som en chock.

Här finns den aktuella listan på alla tidskrifter som fått stöd 2011 enligt de nya föreskrifterna.

Den nya förordningen för kulturtidskrifter har trätt i kraft och nu presenterar Statens Kulturråd de 111 publikationer som beviljats stöd på sammanlagt 18,6 miljoner. Enligt de nya reglerna måste tidskrifter för att få stöd vända sig till ”en allmän publik med kulturdebatt i vid mening och/eller huvudsakligen ge utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter”.

Glänta, 10Tal och Bang hör till dem som får belopp på över 500 000 medan Årets Kulturtidskrift 2010, den queerfeministiska kulturtidskriften Ful, ligger kvar på samma nivå som föregående år, 100 000 kr. För chefredaktör Nasim Aghili kom det beskedet som en chock.

– Det är första gången de väljer att inte höja, säger hon. Den summan är nästan ingenting och utgivningen det senaste året har sett annorlunda ut, vi har ökat produktionen både till omfång och innehåll. Vi är väldigt förvånade, vi har ju dessutom fått pris nyligen.

Har du någon idé om varför ni inte fått ökat stöd?

– Nej, vi har inte fått någon motivering. Och både Arena och Expo har fått ökat stöd, så det kan inte ha med de nya reglerna att göra. Vi är för övrigt en renodlad konsttidskrift. Enligt Heli Hirsch, handläggare på Kulturrådet har den nya förordningen, som även innebär att stödet är teknikneutralt (lika villkor gäller för både tryckta medier och webbaserade) och att förlustkravet tagits bort.

– Den här nya definitionen har för oss betytt att vi vridit och vänt på ansökningarna, men det har inte inneburit några avslag. När det gäller de som nekats stöd är det utifrån en gängse kvalitetsbedömning där en rad aspekter vägs in, som aktualitet, relevans, förmåga till analys och fördjupning och tilltal.

När det gäller Ful säger Heli Hirsch att de inte motiverar enskilda beslut, men att de nya reglerna åtminstone inte spelat in.

– Hälften av dem som får stöd får summor under 100 000 kronor. Vi har länge valt att ge mindre bidrag till flera tidskrifter, eftersom det är många som är i behov av stöd.

För Ful är framtiden osäker, beslutet kommer helt klart att påverka utgivningen på något sätt.

– Vi har ett stort stöd från våra läsare och är unika i det vi gör, säger Nasim Aghili. Vi är den enda queerfeministiska kulturtidskriften och den enda tidskrift som skriver om konst ur det perspektivet. Om vi kan fortsätta på det sätt vi gjort tidigare återstår att se.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: