Protest i Genève för Sotoudehs frigivning, december 2010.

Nya anklagelser mot Sotoudeh

2011-01-07 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nasrin Sotoudeh anklagas för ytterligare brott av myndigheter i Iran. Den iranska fängslade advokaten har nu suttit häktad i fyra månader och hungerstrejkat i två omgångar.

Se video med Nasrin Sotoodeh

Läs våra tidigare artiklar om henne:

26 november 2010

5 november 2010

Den 27 december fördes Sotoudeh till domstolen för en ny rättegång. Den här gången för att hon hade tejpat ett videomeddelande i samband med mottagandet av ett italienskt pris för sina insatser för mänskliga rättigheter. Hon kunde inte närvara vid ceremonin på grund av utreseförbud och därför tejpade hon in ett videomeddelande som sändes under evenemanget. Sotoudeh bar ingen slöja medan hon spelade in sin hälsning.

Även denna rättegång dominerades av Sotoudehs protest. Hon protesterade starkt mot kamerabevakningen av domstolslokalen. Hon ville veta om rättegången var offentlig och i så fall vilken myndighet som hade installerat kameran. Rättgången avbröts och hon bestraffades med ytterligare fem dagar i isoleringscell för sin invändning, eftersom den uppfattades som störande.

Nasrin Sotoudeh är en av Irans mest framstående advokater och har under många år företrätt människo- och kvinnorättsaktivister samt kvinnor och barn. Hon anklagades efter gripandet, för "agerande mot den nationella säkerheten", "spridning av propaganda mot staten" och "medlemskap i organisationen Iranska advokater för mänskliga rättigheter”.

Hon har hungersstrejkat vid två tillfällen i Evin-fängelset i Teheran och väntar sedan den 4 september 2010 i sin isoleringscell på sin slutliga dom. Den internationella uppmärksamheten och stödet för henne har varit stort.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: