Leila Khaled i Stockholm

2016-04-19 | Brinda Gangopadhya Lundmark padlock

UTRIKES

Leila Khaled blev under sent 1960-tal känd efter att ha kapat ett plan i Tel Aviv och beordrat landning i Damaskus. Efter kapningen opererade hon sitt ansikte sex gånger för att lyckas genomföra ytterligare aktioner. Hon misslyckades, men frisläpptes efter förhandlingar och bor i dag i Jordanien där hon fortsatt sin kamp för ett fritt Palestina. I tisdags besökte hon Sverige och talade om dagens situation i Palestina under en samtalskväll på Turteatern i Kärrtorp.

Den stora salen där Khaled ensam skulle tala fylldes fort. Folk trängde sig fram för att säkra en plats till samtalet som hade lockat en stor och rätt blandad grupp, vilket också Khaled själv påpekade när hon uppmärksammade det stora antalet unga kvinnor i publiken. Hon hade givits en timme att fritt diskutera frågor som berörde Palestina, men också Mellanöstern i stort. Den framtida politiska situationen för regionen spelar en central roll för Palestinas framtid, menade hon. Att USA också har en avgörande roll var hon noga med att poängtera.

Under samtalets gång togs både komplexa och komplicerade frågor upp, såsom kriget i Syrien och Sveriges erkännande av Palestina som både hyllats och kritiserats från palestinskt håll. Bland annat lyftes frågan om Khaleds ställningstagande för Assad-regimen. Khaleds svar var att hon är emot rebellerna och hur USA hanterat Syrien. Frågor vilka dessvärre bara diskuterades i korthet. Andra diskussionsämnen väckte desto mer intresse och gavs större utrymme. Exempelvis ifrågasatte Khaled nuvarande palestinska auktoriteter och efterfrågade istället en ny, ung generation. Hon hävdade också att vänstern måste ena sig globalt: en fråga som varit uppe på agendan länge men som Khaled menade är viktigare än någonsin för kampen för Palestina när yngre generationer palestinier tycks förlora hoppet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: