Assads förödande attacker mot civila fördöms

2015-08-18 | FemPers padlock

UTRIKES

Bara timmar efter att FN fördömt söndagens bombattack mot Damaskus-förorten Douma där över hundra dödades och flera hundra skadades slog det syriska flygvapnet till igen.

Enligt vittnesmål från aktivister på marken träffade bomberna en grönsaksmarknad och dödade framför allt civila, bland dessa många barn. Stephen O’Brien, FN:s vice generalsekreterare med ansvar för humanitära frågor och katastrofhjälp, befann sig vid tillfället i landet på ett besök. Men hans fördömande, om än diplomatiska, uttalande ska enligt Megan Specia på nyhetssajten Mashable snabbt ha strukits av Assad-regimens censorer från den lokala nyhetsbevakningen. Såhär sade han:

”Jag är helt förskräckt över den totala bristen på respekt för civila liv från alla parter i den här konflikten. Attacker mot civila är olagliga, oacceptabla och måste upphöra. Jag vädjar till varje part involverad i våld och strider att skydda civila och respektera internationell humanitär rätt.”

Att samma plats bombades på nytt direkt efter uttalandet framhålls som ett direkt markering mot FN-sändebudets uppmaning och en provokation av aktivister på Twitter. Även om någon påtalar att ”Douma attackerade Damaskus först” efterfrågar de flesta starkare reaktioner från omvärlden och menar den syriska regimens förtryck och övergrepp kan pågå i skuggan av ett alltför starkt fokus på IS.

Ned Price, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd har också fördömt dåden och ser bombningarna som ytterligare ett av många bevis på att Bashar al-Assad förlorat all legitimitet som ledare för landet och att det internationella samfundet måste göra mer för att säkra ett maktskifte.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: