Assyriska byar attackerades av IS

2015-02-24 | FemPers padlock

UTRIKES

Enligt uppgifter från Assyriska riksförbundet i Sverige har flera assyriska byar vid Khaburfloden i Syrien ockuperades av Daesh-IS styrkor.

- Måndagen 23 februari, klockan fem på morgon attackerade ISIS de byar som ligger på södra sidan av Khabur. Assyriska vakter gjorde motstånd och de flesta av byarnas invånare flydde till provinshuvudstaden, al-Hassake, skriver föreningens egen webbtidning.

På måndagskväll kom uppgiften att upp till 250 familjer ha flytt till staden Hassake. 70 familjer har tagits emot i kurdisk kontrollerade Qamishli. 14 assyrier från Tell Hermez och 23 assyrier från Tell Goran saknas. Svensk-syrianer i Södertälje har anhöriga i området och är ytterst oroliga. Många barn och kvinnor befaras ha blivit kidnappade av IS-styrkor.

Även Tell Tamer-området har stormats och flera bybor har tagits som gisslan. En av dessa lyckades kontakta en släkting som sedan kontaktade organisationen A Demand for Action. Journalisten Nuri Kino säger till tidningen Newsweek att organisationen varit i kontakt med flera släktingar till de som nu har tagit som gisslan av Daesh-IS.

– Många av dem har släktingar i Sverige och i Tyskland, säger han till tidningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: