Sissela Nordling Blanco, talesperson, Fi, på valvakan 14 september 2014.

”När andra krävde småjusteringar krävde vi allt”

2014-09-14 | Sissela Nordling Blanco padlock

OPINION

”Riktigt stor förändring skapas bara genom att tillräckligt många människor går ihop med ett gemensamt mål och agerar för att nå det. Och det är det vi har gjort under det här året. Vi är tusentals som har kämpat men vår kamp har bara börjat. Eller hur!”

Det sade Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling under valnatten efter att det stod det klart att Feministiskt initiativ inte klarade fyraprocentsspärren. Vi publicerar här talet i sin helhet.

När vi ser tillbaka på den här tiden kommer vi minnas hur vi reste oss upp. I en tid då fascismen växte i Europa och motståndet i parlamenten var för svagt – då gjorde vi motstånd. När andra krävde småjusteringar krävde vi ALLT, NU!

För att det är skarpt läge och för att vi måste ta oss själva på allvar och för att vi måste organisera oss för att skapa den framtid vi vill ha.

Förändring skapas inte vart fjärde år när vi går och röstar. Det är bara en liten bit av demokratin.

Riktigt stor förändring skapas bara genom att tillräckligt många människor går ihop med ett gemensamt mål och agerar för att nå det. Och det är det vi har gjort under det här året. Vi är tusentals som har kämpat men vår kamp har bara börjat. Eller hur!

Det vi har lyckats med tillsammans är starten på en feministisk antirasistisk samhällsomvandling. Det hat och förtryck som så många av oss lever under SKA störtas. Vi vet att en annan värld är möjlig – och tillsammans har vi skapat en rörelse som ska ta oss dit.

Trots att vi hade allt emot oss så gjorde vi en bättre valrörelse än något annat parti. Ingen annan kan mäta sig med det vi har gjort. Vi har samlat så många, och skapat så mycket, trots att vi helt saknar resurser.

Vi fick en medieskugga och saknade valbudget. Men vi löste det genom att bli störst av alla i sociala medier och ha mest kreativa kampanjer. Vi gjorde allt rätt. Vi var bäst.

Det enda vi inte rådde på var valmyndigheten. Inte nog med att vi har ett odemokratiskt system som är skapat för de som redan har makt. Vi har även fått mängder av rapporter på valfusk. Valsedlar som slängts och valförrättare som gett felaktig information till väljare. Valet vi just genomförde var inte demokratiskt. Men nu har vi i alla fall säkrat valsedlar till nästa gång och partistöd. Så vi kommer ha helt andra förutsättningar nästa val.

Och vi har med all säkerhet tagit plats i kommuner och landsting över hela Sverige. Vi har de bästa förutsättningarna för att växa och fortsätta utmana makten.

Vi har tagit enorma steg framåt och flyttat fram våra positioner. Den feministiska rörelsen har gjort enorma segrar det här året och vi har många segrar kvar att vinna. Jag skulle inte kunna vara stoltare över det som vi tillsammans åstadkommit. Vi befinner oss i starten av en feministisk revolution som kommer fortsätta länge. Det vi har startat här kommer gå till historien.

Ut med rasisterna – in med feministerna!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: