Alfre de Zayas är FN:s särskilda rapportör om främjande av en demokratisk och rättvis världsordning.

FN-expert: Avväpna för utveckling

2014-09-12 | FemPers padlock 1

UTRIKES

Regeringar borde offentliggöra militära utgifter transparent och i detalj så att allmänheten kan delta i budgetprioriteringar. Den uppmaningen görs i en nyligen publicerad rapport från FN:s oberoende rapportör för en demokratisk och rättvis världsordning.

I sin tredje rapport till FN:s råd för de mänskliga rättigheterna (Human Rights Council) skriver den oberoende rapportören Alfred de Zayas att situationen världen över avslöjar att i många länder, saknar allmänheten tillgång till riktig och begriplig information kring militära utgifter. I en del länder döljs militära aktiviteter bakom rubriceringar såsom energi, forskning eller landets säkerhet.

Rapportören uppmanar också regeringar till en betydande minskning av militära utgifter i alla länder och istället använda resurserna till utbildning, hälsovård och att skapa sysselsättning i fredliga industrier, samt att stärka av rättsstaten och rättvisa.

Enligt Världsbankens statistik förbrukar militära utgifter mellan 20 och 40 procent av ländernas budget. Något som enligt de Zayas förvärrar fattigdomen och klimatförändringen, miljöförorening, förvandling till öken och pandemier.

"Orimliga militära utgifter har sin egen logik och dynamik. Krigsindustrins vinstdrivande karaktär kan även underminera det legitima målet att försvara folk mot reella hot", sade rapportören Alfred de Zayas i samband med presentationen av de oberoende experternas rapport den 10 september i Genève.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140914 - erik wedendal

Avväpning är den enda vägen. Och det måste ske simultant. Vi måste vända trenden annars är det bye bye Earth.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: