Rossana Dinamarca är vänsterpartiets feministiska talesperson.

Rossana Dinamarca, V: Om jag blir jämställdhetsminister

2014-09-12 | Rossana Dinamarca padlock

OPINION

”Vänsterpartiet är i dag med och styr i många kommuner runt om i Sverige. Vi inför rätt till heltid, höjer kvinnors löner, inför barnomsorg på obekväm arbetstid, tar bort delade turer och inför sex timmars arbetsdag. Det är med oss i regering man får feminism som gör skillnad i människors vardag.”

Rossana Dinamarca tecknar sin jämställdhetspolitiska vision.

Rossana Dinamarca är riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

På söndag är det val. När vallokalen stängt och Fredrik Reinfeldt talat om att han avgår, så vill jag vara med och arbeta för ett jämställt Sverige. Klyftorna skapade av den den här regeringen kommer ta lång tid att reparera. Det här vill jag göra om jag blir jämställdhetsminister.

Vi måste ha en välfärd att lita på. I dag har vi för få anställda i skola, vård och omsorg. Vilket bland annat lett till att kvinnor fått vända i dörren på BB när de ska föda, men som också leder till att kvinnor i vården sliter ut sig. Bland annat eftersom riskkapitalister har skurit ned på antalet anställda, men också för att kommuner och landsting har haft för lite resurser. Genom att stoppa vinsten i välfärden kan vi återinvestera omkring 9 miljarder varje år. Genom ökade statsbidrag till kommunerna kan vi anställa 6 000 fler lärare och vi kan anställa 10 000 i omsorgen. Det ska vara slut på delade turer i hemtjänsten. Heltid ska vara norm. Det ska vara slut på att behöva köpa sina egna arbetskläder, använda eget fordon och springa snabbare och snabbare i vård och omsorg. Vi vill bygga ut välfärden.

Vi är många som stressar mellan arbetet, hämtning på förskola och fritidsaktiviteten. I dag arbetar omkring en miljon deltid för att få vardagen att gå ihop. Majoriteten är kvinnor och många är anställda i välfärden. Vi vill ta inledande steg för sex timmars arbetsdag. Genom att investera produktionsöverskottet i kortare arbetstid så skulle vi få mer tid att leva samtidigt som vi gör en insats för klimatet. Sex timmars arbetsdag är en klimatsmart jämställdhetsåtgärd.

Det finns en klyfta mellan människor och politik. Väldigt få människor har kontakt med politiker, ännu färre känner en politiker. Jag vill se ett välfärdsråd där kvinnor i vård, skola och omsorg finns representerade. Välfärdsrådet ska vara med och forma förslag och propositioner till den nya regeringen. Vi måste bredda demokratin och fördjupa förankringen i vardagen hos kvinnor.

Man ska kunna lita på att rättsväsendet finns där för dig. Du ska kunna lita på att domstolarna har rätt verktyg för att ge upprättelse och döma och att du får rätt bemötande, med respekt och kunskap. Med dagens lagstiftning döms för få våldsverkande män. Vi vill dels se en samtyckesreglering, men också införa oaktsamhetsbrott i våldtäktslagstiftningen. Sedan vill vi ha utbildningssatsning i genusfrågor för hela rättsväsendet. Det måste bli slut på domstolar som tror att en kort kjol är en inbjudan till sex. Det är dags att fatta att vi inte nöjer oss med mindre än rättvisa. Vi äger rätten till våra kroppar!

Du ska kunna lita på att få stöd och hjälp oavsett var du bor. Det är orimligt att kvinnor i vissa kommuner får vända i dörren när de söker hjälp för att istället tvingas återvända till en våldsam man. Vi vill stärka kvinno- och tjejjourerna. Vi räknar med att 200 miljoner per år i öronmärkta statsbidrag ska ge jourerna långsiktiga möjligheter att ge skydd till varje kvinna som behöver det.

Det ska inte spela någon roll om du föds som kvinna eller man, hur du identifierar dig eller din sexuella läggning. Du ska ha samma rättigheter oavsett. Det ojämställda samhället drabbar alla. Även männen är förlorare av de begränsade könsnormerna. Män svarar för 70 procent av alla självmord i Sverige. Bland män i åldern 15–44 år det den vanligaste dödsorsaken. Det är ett uttryck för ett rått samhälle där döden blir enklare än att hantera sina känslor. Jag vill se en statlig utredning med tydliga mål att minska självmordstalen och konkreta åtgärder för att fånga upp män som lever i psykisk ohälsa.

Vi vill se ett samhälle där kvinnor inte tvingas gå ned i lön för att de tar det största ansvaret för barnen. Du ska som ung kvinna kunna känna dig trygg i att ha samma chans till ett arbete även om du kan förväntas få barn. Du ska inte få lägre pension och lägre lön på grund av ditt kön. Vi vill ändra den främsta anledningen till de här orättvisorna, vi vill individualisera föräldraförsäkringen under nästa mandatperiod.

Vänsterpartiet är i dag med och styr i många kommuner runt om i Sverige. Vi går från ord till handling och genomför flera av de saker jag nämnt här. Vi inför rätt till heltid, höjer kvinnors löner, inför barnomsorg på obekväm arbetstid, tar bort delade turer och inför sex timmars arbetsdag. Vi är det parti som överlägset alla andra riksdagspartier har en politik som genomsyras av feminism. Det är med oss i regering man får feminism som gör skillnad i människors vardag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: