Mery Medina och Maritza Asprilla Cruz är två av medlemmarna i Fjärilar som kommer att ta emot Nansen-priset i Geneve.

Nansen-priset: ”Deras mod går bortom ord”

2014-09-12 | FemPers padlock

UTRIKES

Fjärilar med nya vingar bygger en framtid – så heter en colombiansk kvinnorättsgrupp som med risk för livet arbetar ideellt med att hjälpa våldtagna kvinnor som tvingats på flykt och deras familjer. I dag tillkännager UNHCR att gruppen utsetts till årets mottagare av Nansen-priset, global utmärkelse på flyktingområdet.

Det är bara Syrien som har fler internflyktingar än Colombia. Fjärilar har sin bas i Buenaventura, där förödelsen är stor efter fem decennier med väpnad konflikt. Hittills har den ideella organisationens volontärer hjälpt över 1 000 kvinnor och deras familjer.

Industri- och hamnstaden Buenaventura ligger vid Stilla havs-kusten och de illegala väpnade grupper som strider om makten i området använder ofta våldtäkt mot kvinnor och barn för att markera sin makt eller utkräva hämnd.

I ett uttalande om Nansen-priset lyfter FN:s högkommissionär för flyktingar, António Guterres, fram kvinnorättsaktivisternas mod:

– Dessa kvinnor gör ett extraordinärt arbete i den mest utmanande kontext. Varje dag söker de hela skadorna hos Buenaventuras kvinnor och barn och när de gör det säter de samtidigt sina egna liv på spel. Deras mod går bortom ord. Situationen i Buenaventura illustrerar konflikters förödande konsekvenser för familjer och hur avgörande Fjärilars arbete är.

– I kampen för att vinna territorium söker illegala väpnade grupper i Buenaventura förstöra samhällenas sociala struktur. De kränker de mest utsatta genom sexuella övergrepp, kidnappningar och mord. Fjärilars volontärer tar de fördrivna och utnyttjade under sina vingar och hjälper dem att återta sina liv och hävda sina rättigheter.

Kvinnorna arbetar i all enkelhet och med små resurser. De tar bussen eller cyklar när de så försiktigt som möjligt rör sig genom de farligaste grannskapen för att se till att kvinnor har tillgång till medicinsk vård och kan anmäla brott. På så sätt når de ut till de mest sårbara kvinnorna, samtidigt som de ställs inför stora risker.

En förutsättning för att offren för sexuellt våld ska våga anmäla är förtroende och Fjärilars arbete bygger på principen om "comadreo" vilket innebär att förena respekt, tillit, solidaritet och konfidentialitet, en princip som i dessa afro-colombianska kvinnors kultur tillmäts stort värde.

En hörnsten i det stöd Fjärilar erbjuder är deras seminarier om livskunskap och rättigheter. I mötet med andra kvinnor och tack vare insikten om att inte vara ensamma i sitt lidande kan våldsoffren återvinna självkänsla och kraft.

UNHCR:s särskilda sändebud, Angelina Jolie prisar också Nansen-pristagarnas arbete i ett pressmeddelande:

– Fjärilar utnyttjar sina starka sidor som kvinnor för att hjälpa tusentals utsatta människor som annars inte skulle ha några rättigheter och inget skydd. Genom att de tilldelas detta pris hoppas jag att fler människor överallt skaförstå att vi måste ändra attityderna till sexuellt våld och se till att få ett slut på straffriheten för dessa brott.


Fjärilar kommer att ta emot "Nansen Refugee Award Medal" vid en prisceremoni i Geneve i Schweiz den 29 september och representeras då av tre medlemmar ur gruppen – Gloria Amparo (bilden), Maritza Asprilla Cruz and Mery Medina.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: