Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Åsa Romson, Mp: ”Jag vill ha en feministisk regering”

2014-09-12 | Åsa Romson padlock 1

OPINION

”Under alliansens åtta år vid makten har inkomstklyftan mellan kvinnor och män ökat från 44 000 om året till 62 000, med nästan 40 procent. Det här är ett av alliansregeringens största misslyckanden.” Det skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson som vill ha en feministisk regering efter valet på söndag.

Åsa Romson är språkrör för Miljöpartiet de gröna.

När Kent Persson som partisekreterare för Moderaterna fick frågan efter EU-valet i våras varför det gått så dåligt för partiet svarade han att de fokuserat på ”de stora och viktiga frågorna”, istället för småfrågor som jämställdhet och klimat. Den här meningen säger egentligen allt om alliansens jämställdhetspolitik och brist på feministisk analys. Problemen med ojämställdhet och diskriminering skuffas undan, ses som en liten fråga vid sidan av. Det vi lärt Alliansstyret är att dessa problem inte anses viktiga, reformarbetet står och stampar och på vissa områden går utvecklingen till och med bakåt.

Jag och Miljöpartiet vill ha en feministisk regering. Det innebär att regeringens politik måste genomsyras av ett feministiskt perspektiv inom alla områden. Feminismen ska inte bara finnas hos en minister och ett departement, utan vara med när vi lägger budget, när vi planerar infrastrukturen och när vi utformar arbetsmarknads- och skolpolitiken.

Är det någon grupp i samhället som förbisetts av politiken så är det unga tjejer. Unga tjejer mår allt sämre. Det är prestationskrav i skolan och på fritiden. Killar har sämre betyg men mår bättre. För båda könen är de begränsade könsrollerna problematiska. Politiken måste börja ta det här på allvar, och införa normkritisk undervisning redan från förskolan. Vi vill också ha jämställdhetssamordnare i alla kommuner och ett centrum för normkritisk pedagogik.

Under alliansens åtta år vid makten har inkomstklyftan mellan kvinnor och män ökat från 44 000 om året till 62 000, med nästan 40 procent. Det här är en av alliansregeringens största misslyckanden. Vi kommer att jobba stenhårt för att minska denna klyfta och prioritera ekonomiska reformer som gynnar kvinnor. För detta är ökad kvotering av föräldraförsäkringen viktig, alltför många arbetsgivare tar idag för givet att kvinnor ska bära merparten av obetalt hemarbete när barnen är små. Cementerad blockpolitik med Alliansen stoppar nu alla förändringar av föräldraförsäkringen. Där gör en ny regering stor skillnad.

En feministisk regering måste ta kvinnors rätt till sina kroppar på allvar. Vi vill ha en samtyckeslag och vi vill att den kommer på plats så snart som möjligt efter valet. Alliansregeringen har valt att begrava frågan i ytterligare en utredning, som ska ”överväga” om man bör införa ett krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Vi behöver inga fler utredningar, vi vet redan att lagstiftningen måste ändras.

Alliansens åtta år vid makten har varit förlorade år för feminismen. Miljöpartiet kan inte vänta fyra år till.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140912 - Maria Nihlgard

Härligt att MP tar ställning för feminism

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: