Foujan Rouzbeh (Fi) vill få fler att reflektera över papperlösas situation.

#val2014: Därför gav Foujan Rouzbeh bort sin röst

2014-09-11 | Aida Paridad padlock

INRIKES

I torsdags förtidsröstade Feministiskt initiativs riksdagskandidat Foujan Rouzbeh på Stockholms Centralstation, men hon röstade inte för egen del, utan meddelade i förväg att hon ger bort sin röst till en papperslös person.
– Det är framförallt en symbolisk handling, säger hon.

Läs också:

2014-09-11 Haroon Natan: "Det går en gräns mellan mig och er"

När Feministiskt perspektiv träffar Foujan Rouzbeh står hon och tittar i en dagstidning där Fi omnämns som det enda alternativet för en säkrad röd-grön regering. och Hon nämner att hon redan anklagats för att ge bort sin röst som ett PR-trick. Hon säger, som många gånger förr:

– När jag bestämde mig för att kandidera till riksdagen för Fi, så avgav jag ett löfte om att vara rösten för de som aldrig annars hörs, och därför känns det här som ytterligare ett steg i den tankegången.


När tog du belsutet att ge bort din röst?

– Jag har funderat ganska mycket kring det, men när jag verkligen bestämde mig var för några veckor sedan.


Är det av strategiska skäl som ni offentliggör det här dagarna innan valet?

– Nej det är det inte, jag funderade också mycket på om jag ens skulle offentliggöra det och kom fram till att jag i så fall skulle göra det i samråd med den personen som har fått den här rösten av mig. Det handlar väl också om att tydliggöra vad jag står för och vad Feministiskt initiativ står för, men också om att uppmuntra fler till att inse vikten av den möjlighet som man har när man är en röstberättigad medborgare, jämfört med de människor som befinner sig i papperslöshet.


Vad hoppas du uppnå med det här?

– Det är framförallt en symbolisk handling, det här kommer ju inte att förändra något politiskt, men däremot är det en markering och jag hoppas att fler ska kunna tänka till över den här situationen som tiotusentals människorna i Sverige befinner sig i nu, som papperslösa. Så om inte annat skulle jag önska att man tänker till.


Skulle du uppmana fler att ge bort sin röst?

– Absolut, särskilt de som känner att de över huvud taget inte vill gå och rösta eller inte vet vad de vill rösta på. Det här är en möjlighet som många suktar efter att få och som de har berövats. Så det är ett bra sätt att agera solidariskt med andra.

Feministiskt perspektiv har, genom Foujan Rouzbeh, även ringt upp Haroon Natan som fått rösta. Han har själv varit aktiv som människorättskämpe i Afghanistan och sätter ett högt värde på den demokratiska rätten att få rösta.

– För mig är det här väldigt viktigt eftersom jag är papperslös, jag har ingen rösträtt. Migrationsverket ser mig som en siffra och inte som en människa. Jag kände att det inte fanns något som jag kunde göra i det här samhället. En kompis till mig hade kommit i kontakt med Foujan och sade till mig att hon skulle ge bort sin röst till en papperslös och att jag skulle kunna få den rösten, vilket känns väldigt bra i min situation.


Vill du berätta vilket parti du röstade på?

– Jag röstade på Vänsterpartiet i riksdag, kommun och landsting, och jag personröstade på Jonas Sjöstedt. Jag tycker att de har konkreta och bra förslag inom just flyktingpolitiken. Jag gillar också Feministiskt initiativ och hoppas att de kommer in i riksdagen men valde att rösta på Vänsterpartiet, jag hoppas att vi i framtiden kan ha en rödgrönrosa regering. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är de som kämpar för människors rättigheter varje dag.


Känner du en oro för Sverigedemokraternas maktposition i riksdagen?

– Jag är inte orolig för SD, det är ett rasistiskt parti som sitter i riksdagen, men jag litar på aktivisterna som slåss för människors värde varje dag i det här landet.

Såhär kommenterar Foujan Rouzbeh Natans röst:

"Jag respekterar valet av parti och har heller inte uttryckt någon åsikt om detta, men hade så klart hellre sett en röst på Feministiskt initiativ. Jag delar inte Vänsterpartiets syn på migration då de ställer sig positiva till reglerad invandring. Feministiskt initiativ är däremot tydliga med att nationalstaten bör avskaffas och tror på att helt riva alla gränser, vilket är i linje med min ideologiska övertygelse. Men jag ser fram emot att samarbeta med Vänsterpartiet kring dessa frågor."


Haroon Natan ber oss också publicera en text där han berättar om sig själv och hur han ser på läget för de papperslösa Sverige i dag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: