Sissela Nordling Blanco är talesperson för Feministiskt initiativ.

Varannan kvinna vill att Fi medverkar till en rödgrön regering

2014-09-06 | FemPers padlock

INRIKES

En ny opinionsundersökning gjord på uppdrag av Feministiskt initiativ visar att varannan kvinna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas. 16 procent av de tillfrågade kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet.

I helgen presenterar Feministiskt initiativ en opinionsundersökning genomförd av opinionsinstitutet SIFO som visade att varannan kvinna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas (46 procent av samtliga väljare).

Med hänsyn till opinionsläget där varken allianspartierna eller de rödgröna har egen majoritet, kan Feministiskt initiativs inträde i riksdagen bidra till ett regeringsskifte och samtidigt beröva Sverigedemokraterna deras vågmästarroll, skriver Feministiskt initiativ i ett pressmeddelande.

- Vi stödjer ett regeringsskifte. Alliansen har inte på något sätt visat framfötterna i frågor som rör jämställdhet och mänskliga rättigheter. I samma ögonblick som Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen så kommer Sverigedemokraternas inflytande över politiken vara över, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ i en presskommentar.

Undersökningen visar bland annat att

  • 60 procent av kvinnorna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Motsvarande siffra för män är 39 procent.

  • Mer än hälften av kvinnorna (51 procent) tycker det är bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas, motsvarande siffra för männen är 41 procent.

  • 16 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet.

  • Störst stöd har Feministiskt initiativ bland kvinnor där nästan var fjärde (23 procent) kvinna kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ.

  • Stödet bland kvinnor i åldersgruppen 15-29 år är särskilt stort, där 8 av 10 (79 procent) tycker att det är bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen och nästan varannan tänka sig rösta på F! (46 procent).

- Idag ser vi att många stödjer oss för att de vill ha ett regeringsskifte, där Sverigedemokraterna inte lägre är vågmästare. Det är rödgröna väljare som helt enkelt uppmanar andra till att stödrösta på oss så att vi kommer in i riksdagen, säger Sissela Norling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ.

Undersökningen som är gjord av Sifo på uppdrag av Feministiskt initiativ omfattar 1000 telefonintervjuer under perioden 25 - 28 augusti 2014.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: