Soldatmödrarnas kommitté avslöjar krigsbrott i Ukraina

2014-09-05 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Ryska soldatmödrars kommitté är en officiellt erkänd organisation som har som uppgift att försvara soldaternas rättigheter. Organisationen bekräftar nu att ett antal anhöriga saknar kontakt med ryska soldater och misstänker att de befinner sig i Ukraina. Enligt BBC har två begravningar av ryska soldater och officerare ägt rum i närheten av staden Pskov.

The Guardian refererar till ryska människorättsorganisationer som menar att 15 000 soldater har skickats till Ukraina och upp till 200 har redan förlorat sina liv i strider. Men ryska myndigheter dementerar dessa rapporter.

Valentina Melnikova, ordförande för Ryska Soldatmödrars kommitté sade till The Guardian att de uppskattar att upp till 8 000 ryska soldater är stationerade i Ukraina.

Separatisterna i Ukraina hävdar att de ryska militärernas närvaro är frivillig, enligt Ekot. I en intervju med Ekot säger Melnikova att det strider både mot rysk lag och Genèvekonventionen och är att betrakta som krigsbrott när militär personal skickas till utlandet utan tillstånd från sitt förband .

Lyudmila Bogatenkova, ordförande i Soldatmödrarna i Stavropol regionen, säger att sjukhusen i staden Rostov är överfyllda med skadade soldater.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: