Victoria Kawesa kandiderar till riksdagen för Feministiskt initiativ.

Victoria Kawesa, Fi: Sätt feministerna på plats!

2014-08-30 | Victoria Kawesa padlock 2

OPINION

”Vi behöver detta genombrott för att motverka fascismen, nazismen och rasismen som sprider kvinnohat; hat mot hbtq-personer och funkofobi. Feministiskt initiativ utmanar att se bortom nästa budgetproposition och utskottsförhandling.” Det skriver Victoria Kawesa, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

Victoria Kawesa är riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

Regeringsfrågan. Är det ansvarsfullt eller inte att spika alla sina förslag innan väljarna fått säga sitt? Rödgröna partier blir pressade på ultimatum och anklagas för att inte lämna besked medan Alliansen inte verkar vara intresserade av att lyssna på valresultatet överhuvudtaget. Vi tycker att väljarna ska få veta vad de har att vänta sig i form av samarbeten och vill vara tydliga med att Feministiskt initiativ kommer att stödja en rödgrön regering. Vi vill se ett regeringsskifte för att den nuvarande regeringen har urholkat skattebaserna och välfärden.

Feministiskt initiativ blir ibland anklagade för att inte ha ett klassperspektiv. Det stämmer inte. Vi ser hur klassklyftorna ökat mellan olika grupper i samhället. Till exempel är Sverige det OECD-land där klassklyftorna ökat mest mellan utlandsfödda och inlandsfödda. Alliansens jobbskatteavdrag 1-4 har kostat 84 miljarder och gynnat dem som tjänar mest. Därför vill Feministiskt initiativ göra skattesystemet progressivt igen för att därmed ut­jämna klassklyftorna och återställa skatter som tidigare bidragit till en stark statsbudget.

Vi vill inte bara se jämställdhet mellan könen, utan också jämlikhet för alla grupper i samhället. Feministiskt initiativ förespråkar därför en välfärdslinje istället för en arbetslinje. För Feministiskt initiativ är det inte brist på resurser som är problemet. Istället handlar det om hur resurserna fördelas, om styrning och regelverk – och därför om politik.

Kvinnodominerade yrken i privat och offentlig sektor ska inte fortsätta nedvärderas genom låga löner utan höjas genom en jämställdhetsfond. Det skulle kosta 14 miljarder och kan jämföras t ex med de 17 miljarder som går till att subventionera rut och rot. Istället för att spä på klassklyftorna med dessa bidrag ska de 17 miljarderna gå till välfärd som gynnar alla; skola, vård och äldreomsorg.

Feministiskt initiativ vill ha en arbetstidsförkortning. Vi ska arbeta för att leva, inte leva för att arbeta. Det betalda övertidsarbetet motsvarar 115 000 heltidsjobb och det obetalda ytterligare 25 000 jobb (enligt TCO). En arbetstidsförkortning skulle fördela arbetet jämnare och få fler människor i arbete.

Feministiskt initiativ vill individualisera föräldraförsäkringen för att bryta normerna att det är kvinnan som ska vara hemma. Vi behöver bryta normen att det är kvinnan som ska vara hemma och ta steget mot den samhällsordning där män förutsätts ta lika stort ansvar för barn och hem som kvinnor, och där män och kvinnor betraktas som lika fullgod arbetskraft, med lön därefter.

Socialistiskt eller inte? Det är upp till väljarna att bedöma vår politik. Feministiskt initiativ jobbar för att minska klassklyftorna för att klassanalys är en del av vår politik. Men vi ser inte klass som en könlös kategori. Vi ser heller inte klass som en kategori fri från heteronormativitet, rasism, vithetsnormer och privilegier eller mäns våld mot kvinnor.

Oavsett vilken klass jag tillhör som afrosvensk kvinna, är jag ändå drabbad av sexism och rasism. Det är oerhört befriande att vara med i ett parti där jag slipper den patriarkala maktkampen som alltid är närvarande i samhället i övrigt. Att dessutom vara med i ett parti som genomgående arbetar mot vithetsnormer är som en dröm. Från min position måste kampen handla om att bekämpa patriarkatet och rasism, även inom partiets strukturer. När Fi kommer in i riksdagen sätter vi nio rasifierade feminister på plats. Mer än något annat parti. Det är inte bara ett feministiskt genombrott, utan också ett antirasistiskt genombrott i partipolitiken.

Vi behöver detta genombrott för att motverka fascismen, nazismen och rasismen som sprider kvinnohat; hat mot hbtq-personer och funkofobi. Feministiskt initiativ utmanar att se bortom nästa budgetproposition och utskottsförhandling. Med ett tydligt mål i ett samhälle fritt från strukturell diskriminering och rasism för vi in en kunskapsdimension som saknas i dag, om hur olika maktförtryck samverkar och förstärker varandra. Det är vägen mot ett jämlikt samhälle. Det är underbart att vara med och skapa antirasistiskt feministisk historia. Var med du också. Det är nu det händer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140906 - Anders Jonsson

Det känns så skönt att skicka det här till några av mina goda vänner i Indien. Jag är ju en gammal man, så mina riktigt goda gamla vänner har gått bort; Neera Desai, min goda vän, och Vibhuti Patel, som jag skildes från för ganska många år sedan vid en taxistation i Mumbai, eller Frances Yasas, som berättade att varje gång hon såg sig i spegeln såg hon inte sig själv, sitt inre, utan patriarkatets bild. Victoria, att lyfta sambanden mellan de olika men samverkande förtryckande mekanismerna som du gör är - befriande!


20140914 - erik wedendal

Klyftorna mellan folks kunskapsdimensioner är enorma, kanske som störst gällande de riktigt djupa förståelserna kring genus, patriarkala maktstrukturer och osynliga normer.

Vi måste upplysa samhället från alla håll och det glädjer mig att FI bär fanan högt och är en stor ledstjärna i denna kamp för ett mer tillåtande klimat i ordets solidariska avseende.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: