Kollektiv könstympning i Mosul

2014-07-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Läs mer om Isis i regionen här.

Enligt FN-samordnaren Jacqueline Badcock i staden Arbil i Irak har ortodoxa sunni gruppen Isis (Islamiska staten av Irak och Syrien) avfärdat en oroande fatwa. Isis styrkor har ockuperat staden Mosul i norra Irak sedan juni.

Enligt uppgift från FN-samordnare som snabbt spreds i internationell media, har Isis beordrat kvinnor mellan 11 och 49 i området att genomgå könsstympning. Det bor cirka fyra miljoner kvinnor och flickor i regionen kring Mosul. Könsstympning praktiseras inte av arabiska befolkningen. Det förekom inte i rapporteringarna hur Isis ska genomföra fatwan och kontrollera att alla kvinnor genomgår könstympning.

Men uppgiften om fatwan ifrågesatts av bland annat människor i Mosul som sade i sociala medier att de inte har hört sådan nyhet eller fatwa och lokala journalister som menade att det handlar om nyhetsfabricering. Den fatwa-text som cirkulerat sedan onsdag har bedömts av experter som falsk och photoshop-manipulerad. Senare på torsdag har The Guardien skrev att Isis har förneckat en sådan fatwa. Det misstänks att Isis-motståndare har spridit den falska texten för uppmärksamhet i media. Jihadist gruppen Isis har sedan start framgångsrikt spridit skräck i regionen genom sina krigspropaganda och ryktesspridning för att måla upp en oövervinnlig bild av sig. Något som nu slår tillbaka.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: