Ett av många raserade palestinska hus efter israeliska flyganfall. Här i Khan Younis.

22 palestinska barn dödade i israeliska anfall mot Gaza

2014-07-09 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Hittills har 22 palestinska barn dödats i israeliska anfall mot den ockuperade Gazaremsan som inleddes i tisdags. Fram till fredagsmorgonen har 98 palestinier dödats, varav en stor del civila. Tre israeler har skadats i samband med palestinsk raketbeskjutning.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-07-11 Attacker mot Gaza en återkommande mardröm

2014-07-11 Tre fortsatt gripna för mordet på Mohammed Abu Khdeir

2014-07-11 Amany El Gharib: ”Brutalare än Gazakriget 2008-2009”

2014-04-25 Israel vägrar samtal efter avtal mellan palestinier

2012-11-23 Vapenvilan firas i Gaza och stödet för Hamas ökar

22. 27. 32. 51. 98. Räkneverket är igång. Igen. I Gaza har antalet dödsoffer stigit kraftigt efter att den nya israeliska offensiven ”Operation Protective Edge” inleddes på tisdagen. Israeliskt flygvapen har anfallit över tusen mål, sade en talesman för armén på torsdagen. Detta mot ett område som till ytan är lite drygt en fjärdedel av Öland. På onsdag förmiddag var siffran 27, sedan 32, och på kvällen 51, dödade palestinier. På fredagsmorgonen 98. Samtidigt har det från Gaza avfyrats omkring 400 raketer mot Israel och städer som Ashdod, Ashkelon och mot Tel Aviv. Inga israeliska dödsoffer har rapporterats och enligt Reuters inte heller några allvarliga skador. Enligt Al Jazeera English har tre personer skadats av palestinsk raketbeskjutning, och enligt Haaretz har nio israeler fått lättare skador då de sökte skydd i skyddsrum och 101 vårdats för chocktillstånd.

Antalet barn som dödats har också stigit dag för dag. På onsdagen hade sju barn dödats i flyganfallen, uppgav organisationen Defence for Children Internationals, DCI, palestinska avdelning, en siffra som på onsdgskvällen stigit till 13. På torsdagsförmiddagen var siffran 22 dödade barn. Sex av barnen dödades under en räd mot ett hus i Khan Younis, måltavlan var den av Israel utpekade Hamasaktivisten Odeh Ahmad Mohammad Kaware. Enligt DCI hade de fem familjerna som bodde där evakuerat, men några hade gått ut på taket i hopp om att hindra en attack mot huset. Bland de som dödades genast var: Hussein Yousef Hussein Kaware, 13 år, Basem Salem Hussein Kaware, 10 år, Mohammad Ali Faraj Kaware, 12 år, Abdullah Hamed Kaware, 6 år, och Kasem Jaber Adwan Kaware, 12 år, Mohammed Ayman Ashour, 15 år. Seraj Abed al-Aal, 8 år, avled på tisdagskvällen av sina skador, skriver organisationen på sin hemsida. Fem barn från familjen Al-Haj, också i Khan Younis, dödades i en attack på torsdagsmorgonen.

Dessutom dödades Mousa Habib, 16 år, Ahmad Na’el Mehdi, 16 år, båda från Gaza City, och Dunia Mehdi Hamad, 16 år i Beit Hanoun, Amir Areef, 13 år dödades i Sha’af, Mohammed Malkiyeh, ett år, och Ibrahim Masri, 14 år, dödades i Beit Hanoun, Nidal Khalaf al-Nawasra, vars ålder är okänd, Ranim Jawde Abdel Ghafour och Mohammed Khalaf al-Nawasra, 4 år.


Israel mobiliserar soldater

Kawarebarnen och Al-Hajbarnen läggs nu till listan av barn och tonåringar som fått sätta livet till de senaste veckorna, de tre kidnappade och ihjälskjutna israeliska tonåringarna Naftali Fraenkel, Gilad Shaer båda 16 år och Eyal Yifra 19 år, och den palestinska tonåringen Mohammed Abu Khdeir, 16 år, som kidnappades från ockuperade östra Jerusalem och brändes upp levande. Men det är en tidsfråga innan fler barn, och andra civila, dödas, åtminstone på den palestinska sidan. Under den massiva attacken 2008-2009 dödades 353 palestinska barn skriver den palestinska journalisten Mohammed Omer i Al Jazeera English. Sjukhusen i Gaza larmar om katastrofläge, redan på tisdagen var det stora al-Shifasjukhusets 112 intensivvårdsplatser upptagna, och sjukhusmateriel var redan innan anfallen drog igång knappa. Att de flesta smuggeltunnlarna och gränsen till Egypten har stängts har bidragit till att man nu är sämre rustade för att ta emot vågen av allvarligt skadade och döende människor än under den israeliska attacken i november 2012.

Nu säger den israeliska regeringen att de förbereder en längre offensiv och har gett armén tillstånd att mobilisera upp till 40 000 reservister. På torsdagen hade 20 000 redan kallats in och hundratusentals Gazabor som bor nära gränsen till Israel ska också av Israel ha uppmanats att fly – oklart vart med tanke på hur tättbefolkat och belägrat Gaza är – inför vad som kan bli en israelisk markinvasion:

– Vi förbereder ett slag mot Hamas som inte kommer att vara över inom några dagar, sade Israels försvarsminister Moshe Yaalon på tisdagen rapporterar Al Jazeera English. På onsdagen upprepade premiärminister Benjamin Netanyahu det budskapet när han för en kommitté i det israeliska parlamentet, Knesset, förklarade att förhandlingar om vapenvila inte fanns på dagordningen, och att han inte hade haft några samtal med tredje part om detta: – Jag talar inte med någon om vapenvila just nu. Det är inte ens på agendan.

Statistiken över det första dygnets israeliska flyganfall mot Gaza är talande. Människorättsorganisationen Palestinian Center for Human Rights redovisar i ett pressmeddelande på onsdagen bombningarna av Gazas städer i tur och ordning som på mindre än ett dygn. 95 israeliska luftanfall mot Rafah, en stad med något fler invånare än Södertälje. En 24-årig man tillhörande en väpnad grupp dödades. 26 palestinier skadades, och sju bostadshus förstördes. Khan Younis, också i södra Gaza: 74 flyganfall, åtta personer dödade, bland dem de sex barnen. 30 skadades, och nio hus förstördes. Centrala Gaza: 20 flyganfall. En civil och en militant palestinier dödades. 65 skadades, fyra hus förstördes. Gaza City: 42 flyganfall. Fem palestinier dödades, av dem tre civila. 17 civila skadades och tre hus förstördes. Norra Gaza: 112 flyganfall. Åtta palestinier dödade, sex av dem var civila och dödades under ett anfall mot Islamiska jihad-ledaren Abdul Hafez Hamads hus. 89 skadades, sex hus förstördes.


Planerad israelisk offensiv

Hur mycket de tre mördade israeliska tonåringarna var en förevändning för den israeliska armén att tilldela ett redan försvagat Hamas ett slag finns det ännu mycket att reda i. Redan i juni kunde nyhetssajten +972 rapportera att åtminstone delar av den dåvarande israeliska operation som gick under namnet ”Brother's Keepers”, var planerade innan och inte hade någon koppling till de kidnappade och dödade tonåringarna. När +972 ställde frågan till den israeliska armén (IDF) svarade en av dess talespersoner att syftet med operationen var tvåfaldigt, å ena sidan hitta de kidnappade tonåringarna, å andra sidan slå mot Hamas.

Detta då mycket tyder på att israeliska myndigheter mycket snabbt efter kidnappningen måste ha anat, eller vetat, att de kidnappade tonåringarna inte längre var i livet eftersom det larmsamtal som kom från en av tonåringarna slutar i skottlossning, och en utbränd bil med blodspår och DNA senare hittades. ”Så, från det ögonblick att bortförandet av de tre tonåringarna blev känt så gick försvars- och politisk-diplomatiska apparaterna ihop för att dölja och förneka sanningen.”, skriver Shlomi Eldar i Al-Monitor och frågar varför detta skedde: Var det för att misstänkliggöra president Mahmoud Abbas, på grund av enhetsregeringen mellan Fatah och Hamas, för att mörka polisens undermåliga hantering av kidnappningen eller för att ge den israeliska armén större utrymme för att slå mot Hamas infrastruktur?, frågar han sig i artikeln i Al-Monitor.


Från ”kolonialism till terrorism”

Och i slutet av juni skrev den oberoende analytikern Mouin Rabbani, som är baserad på Institute for Palestine Studies, att sökandet efter de tre försvunna tonåringarna i bästa fall var ett ”sekundärt motiv” till den då pågående israeliska offensiven. Rabbani argumenterar att syftet är att skada Hamas, men kanske viktigast av allt – underminera det försoningsavtal som under våren kom till mellan de palestinska parterna. ”Dessutom hoppas man också kunna försvaga Mahmoud Abbas ytterligare så att han blir mer foglig, beroende och tillmötesgående för dess krav när bilaterala förhandlingar fortsätter eller Israel implementerar ensidiga åtgärder på Västbanken. Utsikterna för ett förnyat angrepp på Gazaremsan ska heller inte räknas bort, skrev Mouin Rabbani för två veckor sedan. I tisdags kom det alltså.

Rabbani menar att den israeliska offensiv som alltså sjösattes redan för flera veckor sedan men som nu övergått i flyganfall mot Gaza och Hamas måste förstås utifrån den situation som Israel befinner sig i nu, med en ökad kritik mot den israeliska regeringen, även från deras närmaste allierade, och den mycket större acceptans som har mött denna upplaga av försök till försoningsavtal och samregering mellan Hamas och Fatah än tidigare varit fallet. ”Från Israels perspektiv finns det uppenbara fördelar i att ändra narrativet från kolonialism till terrorism – samtidigt som dess soldater har dödat fem palestinier inklusive en 15-årig pojke, skrev han i slutet av förra månaden.

Fotnot: artikeln skrevs under onsdagen men har uppdaterats vid flera tillfällen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: