Bernardita Núñez, verksamhetsledare och Alfhild Oenema ordförande för Terrafem.

Avskaffa tvåårsregeln!

2014-07-04 | Bernardita Núñez och Alfhild Oenema padlock

OPINION

"Kvinnornas situation är utredd, behoven är kända. Det behövs inte en utredning till, i stället måste tvåårsregeln slopas eftersom den orsakar mycket lidande och inte uppfyller sitt påstådda syfte att förhindra skenäktenskap." Det skriver Terrafems ordförande Alfhild Oenema och verksamhetsledare Bernadita Nuñez, som för närvarande driver en kampanj för att få fler att engagera sig.

Terrafem uppmanar alla partier att aktivt arbeta för en förändring av den utsatthet kvinnor av utländsk härkomst tvingas uppleva när de kommer till en man i Sverige och förväntar sig en kärleksfull relation men i stället blir utsatta för hot och våld av honom.

För att en förändring ska bli möjlig måste kvinnor beviljas permanent uppehållstillstånd på en gång och inte som nu först tvingas att leva tillsammans med den våldsamme mannen i två år.

Terrafem har sedan organisationen startade år 2000 drivit opinion för ett avskaffande av tvåårsregeln. I våra jourverksamheter möter vi dagligen dessa kvinnor som lever här på anknytning till män som utsätter dem för våld. Vi känner väl till deras bittra erfarenheter och deras lidande.

I mer än 30 år har såväl olika myndigheter som ideella organisationer upplyst om problematiken som dessa kvinnor befinner sig i. Kritiken har stegrats.(År 1983 skrev regeringen en proposition) 1995 kom Kvinnovåldskommissionens utredning Kvinnofrid, SOU 19995:60. Där konstaterades, i kapitel 14, att den nuvarande rättstillämpningen med så kallad uppskjuten invandringsprövning (tvåårsregeln) är oacceptabel för kvinnor av utländsk härkomst som utsätts för våld av sin man. Utredningen föreslog att frågan om hur dessa kvinnor ”ska kunna tillförsäkras rätten att få stanna i landet utreds i särskild ordning”. 1997 kom utredningen Uppehållstillstånd på grund av anknytning, SOU 1997:152, med ett förslag om viss uppmjukning som antogs och började gälla i juli 2000. Men tvåårsregeln finns kvar både i lagen och i kritiserad tillämpning. Tolv år senare kom nästa utredning Kvinnor och barn i rättens gränsland, SOU 2012:45. Särskilt tvåårsregeln kritiseras där på nytt för att vara ett kraftfullt vapen i de våldsutövande männens händer och man konstaterar att den måste försvinna på sikt. Vilket dock måste utredas vidare.

Terrafem menar att detta är oacceptabelt. Kvinnornas situation är utredd, behoven är kända. Det behövs inte en utredning till, i stället måste tvåårsregeln slopas eftersom den orsakar mycket lidande och inte uppfyller sitt påstådda syfte att förhindra skenäktenskap.

Terrafem anser att nuvarande lagstiftning och tillämpningen av den strider mot de uppsatta jämställdhetspolitiska målen och mot de internationella konventioner som Sverige anslutit sig till. I synnerhet till artikel 4 i FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor från 1993, där staterna uppmanas att ”allsidigt utveckla förhållningssätt som förebygger våld mot kvinnor och alla åtgärder av juridisk, politisk, administrativ och kulturell natur som främjar skyddet av kvinnor mot varje form av våld och säkerställa att kvinnor inte på nytt görs till offer på grund av tillämpningspraxis eller andra ingripanden.” Sverige sviker dessa kvinnors mänskliga rättigheter.

Därför uppmanar vi alla politiker, aktivister och andra att ta ställning och stötta Terrafem i kampen för att skrota tvåårsregeln. Kräv att den avskaffas på hashtaggen #avskaffatvåårsregeln!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: