Sexköpsförbud på gång i Kanada

2014-07-02 | Helena Brors padlock

UTRIKES

Kanada är på god väg att kriminalisera sexköp enligt nordisk modell. 16 juni passerade motionen Bill C-36, om kriminalisering av sexköp, men inte av prostitution, den andra läsningen i landets underhus med 139 ja och 117 nej. Samtliga ledamöter för liberala partiet, gröna partiet och socialdemokratiska Nya demokratiska partiet (NDP) röstade nej.

I debatten underströk justitieminister Peter MacKay vikten av att ha en färdig lag till årets slut. I december 2013 underkände Kanadas högsta domstol enhälligt den rådande lagen mot koppleri med motiveringen att "den strider mot invånarnas konstitutionella rätt till säkerhet". Kopplerilagen kommer sluta att gälla i december i år. NDP har begärt att Bill C-36 ska remitteras till Högsta domstolen för ett eventuellt underkännande om lagförslaget strider mot koppleridomen.

Den konservativa parlamentsledamoten Joy Smith står bakom sexköpsmotionen. I en underhusdebatt 12 juni fördömde hon de massmedier som gjort gällande att prostitution är ett legitimt yrke och att det är helt åtskilt från trafficking och exploatering.

– Prostitution exploaterar kvinnor, unga och sårbara grupper, argumenterade Smith. Det intensifierar könsklyftor genom att göra kvinnokroppar till en handelsvara att köpas, säljas, hyras och exploateras av män. Kort sagt, prostitution öppnar vägen för missförhållanden och våld.

Bill C-36 kritiseras hårt i den offentliga debatten. Tom Flanagan, högerdebattör och före detta rådgivare åt Kanadas premiärminister Stephen Harper menar att motionen ”är sprungen ur radikalfeminismens läror”. Det vanligaste återkommande argumentet från prostitutionslobbyister, journalister och oppositionspolitiker är att kriminalisering av torskar ger minskad säkerhet för prostituerade. I ett uttalande undertecknat av 34 anglikanska präster och diakoner kallas lagförslaget ”omoraliskt” och ”på tvärs mot avsevärt mycket forskning om sexarbete”.

Motionen har nu remitterats till parlamentets fasta justitie- och rättighetsutskott, som ska nagelfara den samt ge och ta emot förslag till ändringar och tillägg. Passerar Bill C-36 en tredje läsning i parlamentet återstår bara generalguvernörens bifall för att den ska bli lag. Kanadas regering har även öronmärkt 20 miljoner kanadensiska dollar i anslag till organisationer som erbjuder exitverksamhet för prostituerade.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: