Kenneth Hermele presenterade Fi:s ekonomiska politik inför många åhörare, bland dem Nyamko Sabuni.

#almedalen14: Stort intresse för Fi-budget

2014-07-02 | Aida Paridad padlock

INRIKES

Intresset för presentationen av Fi:s ekonomiska politik var stort på onsdagen. Svt direktsände presskonferensen och Fi-anhängare stod utanför och lyssnade då Kenneth Hermele, ekonom och riksdagskandidat, offentliggjorde Fi:s ekonomiska rapport. Feministiskt perspektiv var på plats.

FAKTA/Förslagen i korthet:


POLITISKA ÅTGÄRDER – KOSTNAD:
  • Nya uppdrag för Riksbanken, AP-fonderna och Medlingsinstitutet – 0 kr.

  • Kortad arbetsdag – Till del självfinansierande, nettokostnad 11-12 miljarder kr under övergångsperioden (10 år).

  • Jämställdhetsfond för jämställda arbetsgivare – 14 miljarder kr.

  • Höjd garantipensionen för 100 000 människor (därav 80 % kvinnor) till fattigdomsgränsen – 3,5 miljarder kr.

  • Gratis kollektivtrafik (långsiktigt mål) – 15 miljarder kr.

  • Våldsförebyggande, skydd och behandlande insatser för både utsatta och förövare – 5 miljarder kr.


FÖRSLAG PÅ INTÄKTER – EFFEKT:

  • Vi vill se över en höjning av skatteuttaget – Varje procentenhets höjning av skatteuttaget ger 36 miljarder kronor. Skatteuttaget idag är 44,5 %; 2000 var det 51,5 %: skillnaden är 219 miljarder (2013).

  • Inför skatt på finanssektorn – EU:s nivå på transaktionsskatten ger 14-18 miljarder kr (2013).

  • Transparens i skatteparadisen – Idag undanhålls enligt Skatteverket minst 46 miljarder kr i årlig skatteinkomst.

  • Miljöanpassa skattesystemet – Höj skatter på energi, resursanvändning och koldioxidutsläpp ger ca 17 miljarder kr. En miljöskatt på kött om 10 kr/kg ger ytterligare 3,9 miljarder kr.

  • Avskaffa Rot- och Rut-avdrag – Ger ca 17 miljarder kr brutto (2013).

  • Ta bort sänkt arbetsgivaravgift för unga och ta bort sänkt restaurangmoms – Ger 14 respektive 5 miljarder kr brutto i ökade inkomster (2013).

  • Minskade anslag till konventionellt försvar – 10 miljarder kr.

  • Höj arbetsgivaravgiften med 0,5 procentenheter – 7 miljarder kr.

  • Fasa ut jobbskatteavdragen för inkomster över 30 000 kr i månaden – ca 20 miljarder kr.

Ett stort antal journalister trängdes i den lilla källarlokalen där Feministiskt initiativ höll sin presskonferens på onsdagseftermiddagen. Ett sjuttiotal Fi-anhängare stod utanför och lyssnade. Gudrun Schyman som också deltog i presskonferensen fick flera applåder under frågestunden. Feministiskt perspektiv var på plats och passade på att ställa ett par frågor till Kenneth Hermele.

Era kritiker har framfört att ert förslag om att ge ett jämställdhetsuppdrag åt Medlingsinstitutet innebär att staten lägger sig i lönebildningen, nyligen benämndes det av Margareta Winberg som direkt antifackligt. Vad är era synpunkter på det?


– Vi har snarare flera fackförbund med oss, senast i dag pratade jag med Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, och hon tycker att det är precis det här som behöver göras. Vi har varit överens om det i ganska många år, vi har skrivit rapporter om det och Kommunal har skrivit rapporter om det. Och många andra kvinnodominerade fackförbund tycker och förstår att det här är nödvändigt.

– Vi måste få en annan syn på värderingen av arbete och det har inte bara att göra med arbetsmarknadens parter, de arbetar för sina medlemmar. Men det här är stora sektoriella problem där man har en arbetsvärdering som utgår ifrån kön i stället för arbete eller utbildning. Och därför behöver politiken komma in och politiken är redan inne, den svenska modellen har alltid bestått av arbetsmarknadens parter och politiken, det har aldrig varit på annat sätt.

– Och just nu har den förlängda politiska armen in i lönebildningen i form av Medlingsinstitutet ett klart tydligt politiskt uppdrag. Det är att arbeta för att lönerna ska hålla sig på ett sådant sätt så att det är industrin som är löneledande och det innebär att det bara är inom den ramen som man medlar. Det innebär att vi har en statlig myndighet som har ett uppdrag att motarbeta jämställda löner och så kan vi naturligtvis inte ha det. Vi har jämställdhetspolitiska mål i riksdagen som innebär ekonomisk självständighet i livet och livet ut, så det är klart att Medlingsinstitutet ska få ett förnyat uppdrag, sa Kenneth Hermele och fortsatte:

– Det finns en del i vår politik som utgår ifrån att lönerna sätts av arbetsmarknadens parter, de sätts inte genom en lag, men vi vill därför ha en jämställdhetsfond som är avsedd att stimulera och faktiskt belöna företag som genomför det. Vi vill inte bedriva en politik som ska minska fackens inflytande snarare tvärtom så vill vi stärka den, men facken har inte klarat av att stå emot den här offensiven mot deras medlemmar.

Feministiskt Perspektiv frågade också om Fi tror sig vinna stöd för sina förslag i riksdagen något Kenneth Hermele menar är rimligt, eftersom han menar att deras politik är vettig. Gudrun Schyman lade också till att det i dagsläget finns flera förslag som de redan delar eller har stöd för hos framförallt Vänsterpartiet, Miljöpartiet och till viss del Socialdemokraterna.

I samband med presskonferensen tillgängliggjorde Fi sina budgetförslag, som nu finns på deras hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: