Häpnadsväckande fall kringskär aborträtten i USA

2014-06-30 | FemPers padlock 2

UTRIKES

Enligt ett domslut från USA:s högsta domstol kan privata arbetsgivare vägra låta preventivmedel ingå i de anställdas sjuk- och hälsovårdsförsäkring av religiösa skäl. Domen, som har väckt ramaskri bland kvinnorättsaktivister och den redan hårt prövade aborträttsrörelsen i USA, meddelades i måndags. Den gäller fallet Burwell vs Hobby Lobby, ett företag som, i strid med vetenskapen, anser att vissa former av preventivmedel orsakar abort.

En av kritikerna är Elizabeth Plank, redaktör på amerikanska nyhetssajten .Mic, som skriver: "Tydligen behöver ens religiösa övertygelser inte vara sakliga, de behöver bara godkännas av en bunt konservativa män i högsta domstolen. Jag är ingen advokat, men jag har aldrig sett ett företag gifta sig, be eller ta usla bröllopsbilder. Uppenbarligen har de ändå en religion som kan påtvingas dig".

Fyra av nio domare var emot domen, däribland domstolens tre kvinnor. Ruth Bader Ginsberg har fått mycket uppmärksamhet för den svidande kritik hon riktat i sin 35-sidiga reservation. Bland annat har en låtskrivare på Youtube gjort en sång av reservationen. Bader Ginsberg kallar fallets räckvidd häpnadsväckande, och varnar för att det nu blir möjligt för fler företag att med hänvisning till olika trosuppfattningar neka sina anställda tillgång till en försäkring där preventivmedel ingår. Hon skriver att "domstolen, är jag rädd, har vågat sig in i ett minfält."

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140702 - Carina Enström

Hade gärna delat det här på Facebook, men gilla kan jag inte trycka på för det är inte säkert att det framgår vilken sida jag står på. Men annars HERREGUD!!!!


20140704 - Helena Brors

Hobby Lobby fortsätter bekosta anställdas vasektomier och Viagra.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: