Margareta Winberg ser föräldraförsäkringen som en nyckel till jämställdhet.

#almedalen14: Winberg om Löfvens nya retorik

2014-06-30 | Aida Paridad padlock

INRIKES

Många applåder och även några skratt hördes från den enorma folkmassan som trängdes i Almedalen när Stefan Löfven skulle hålla sitt tal på söndagskvällen. Ett glatt gäng SSU:are jublade högt och i publiken stod flera kända Socialdemokratiska ansikten, däribland Ingvar Karlsson, Margareta Winberg och ingen mindre än Lisbeth Palme själv. Vi lyckades haffa en entusiastisk Winberg i vimlet för en kommentar, om talet och Socialdemokratiska ställningstaganden.

Hur skulle du beskriva talet?

– Det var ett djupt ideologiskt tal, och det tycker jag så mycket om eftersom jag vill att värderingar ska styra politiken! De senaste åren har det snarare varit budgetbalans som styrt debatten.


Han pratade mycket feminism i dag...

– Ja, och jag vet ju att han brinner för det här, men jag har saknat att han pratar om det på det här sättet, som han gjorde nu.


Tror du att han blivit påverkad av Fi:s intåg?

– Jamen självklart är det så, i alla fall retoriken, men politiken har alltid funnits där. Vi har varit ledande inom de här frågorna genom decennierna men retoriken måste ju med, man måste säga det rakt ut också. Och jag tycker att han tar ett grepp som är för den breda gruppen kvinnor. Det är klart det också är viktigt att prata kvotering och bolagsstyrelser, jag har själv suttit som minister och drivit den frågan, men det rör trots allt en liten del av alla kvinnor. Han inkluderar här många fler, när han talar om en reform i arbetslivet. För alla de kvinnor som jobbar deltid, som inte kan leva på sin lön, som inte kan få en fast anställning. De kan inte köpa en lägenhet, de kan inte ta lån på en bil. Det här är så viktigt.


Men de mer konkreta förslagen som Socialdemokraterna har för att förverkliga de här reformerna, är de genomförbara? Det talades ju trots allt väldigt lite om tillvägagångssätt här...

– De är ändå målsatta – heltid. Normen ska vara heltid, det har det ju inte varit faktiskt. Sen måste man ju ta dem i den takt man har råd. Men heltid, det måste ju förverkligas inom nästa mandattid i så fall, det är jag övertygad om.


Vad tänker du om Fi:s förslag att ge mer befogenheter till Medlingsinstitutet för att kunna verka utjämnande på arbetsmarknaden?

– Ja det vill inte jag, det är ett direkt antifackligt förslag. Jag har studerat Fi:s program väldigt noga och det är flera punkter där som är direkt antifackliga. Det här är ett sånt, för att det bäddar för en statlig lönepolitik, vilket vi alltid varit emot. Vi har förstått värdet av de fackliga organisationerna och deras arbete. Det finns en rad av förslag från Fi som jag faktiskt tycker om också, men det är ganska svårt att se hur den politiken skulle finansieras, för pengar ramlar inte ner.


Samma anklagelse kommer ju från högerhåll mot Socialdemokraterna också, att det inte finns en finansiering för politiken...

– Ja men det kommer vi att visa att vi har.


Men om vi pratar om de mer konkreta tillvägagångssätten? När och hur ska de här reformerna kunna genomföras? Den informationen vi har i dag om orättvisor och diskriminering har vi ju suttit på väldigt länge.

– För mig finns det ju en nyckel till det och det är föräldraförsäkringen. Det går inte att hitta något annat verktyg som är lika verksamt.


Så varför föreslår inte Socialdemokraterna bara en individualiserad föräldraförsäkring?

– Jag noterade det han sa i talet, och han använde ett nytt uttryck: ”ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen”, det kan jag bara tolka som att det ska delas lika.


Men än så länge är ju Socialdemokraternas förslag att den ska vara tredelad, vilket motsvarar ungefär det män redan tar ut i dag, en knapp tredjedel...

– Ja men det är ju ett steg mot en helt individualiserad det kommer bara att ske. Sen finns det ett motstånd mot det i vårt parti, så är det och det kommer ju till uttryck här. Men jag är så övertygad om att den andra delen av partiet vinner.


När kommer det att ske?

– Jag tror inte att man kommer kunna göra det helt under nästa mandatperiod, men man kommer ta avgörande steg mot en individualisering. Jag hade gärna sett att man tog det direkt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: