Singelkvinnor kan få genomgå inseminering i Sverige

2014-05-16 | FemPers padlock

INRIKES

Enligt TT föreslår en utredning som presenteras i dag att det ska bli möjligt för kvinnor att genomgå insemination i Sverige utan en partner.

Det kräver lagändringar konstaterar utredaren Eva Wendel Rosberg. I dag reser många svenska kvinnor till andra länder för behandling. Förslaget som nu presenteras ska ge ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta par och sambor. Barnets rätt till två föräldrar som i dag är styrande för lagstiftningen frångås om utredningens förslag går igenom.

– Tiderna förändras, man ser annorlunda på assisterad befruktning i dag än för tio år sedan, säger Eva Wendel Rosberg till TT som också skriver att riksdagen redan för två år sedan beslutade att regeringen skyndsamt skulle utreda frågan. Sedan dröjde det över ett år innan en utredaren tillsattes.

Antalet IVF-behandlingar inom den svenska sjukvården har ökat kraftigt på 20 år, från cirka 3 000 år 1991 till drygt 15 000 behandlingar 2011. 2011 föddes 3 850 levande barn med hjälp av befruktning utanför kroppen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: