Rocky Mountain Rollergirls jammer försöker ta sig förbi Stockholm Roller Derby Allstars blocker.

Underhållning på hög nivå i rollerderby

2014-04-25 | Bella Frank padlock

SPORT

Det var spännande och underhållande när Stockholm Roller Derby Allstars mötte ett av världens bästa lag, Rocky Mountain Rollergirls i Stockholm under påskhelgen. Det var första gången ett amerikanskt lag spelade i Sverige och de vann med stor marginal men Stockholm Allstars lagkapten Karolina G Berglöf var mer än nöjd efter matchen: – Det gick jättebra, vi kunde inte ha fått bättre resultat.

Läs även tidigare artiklar i Feministiskt Perspektiv om rollerderby. Inför mötet med Rocky Mountain Rollergirls här.

Och Lina Arvidssons artikel om matchen mellan Brass Knuckles Harlots och Slayer Sisters i Skärholmen i Stockholm förra året.

2012 intervjuade Linda Israelsson Jenny Stendahl, aka Jender Bender, en av de som tog sporten till Sverige.

Läs också Céline Allirol-Molins artikel om Malmö-laget Crime City Rollers här.

Missa inte heller Emma Bergstrands reportage om Ume Radical Rollers från 2011.

Det är inte så mycket folk i rörelse på påskaftonseftermiddagen i ett soligt Stockholm. Men på pendeltågsstationen Flemingsberg går flera små grupper av folk av. De har samma mål. Visättrahallen i Huddinge och den stora rollerderbymatchen där ett amerikanskt lag för första gången spelar på svensk mark.

En av dem har en t-shirt med rollerderby präntat över bröstet. Vid busshållplatsen är det en kvinna som försiktigt lossar på tejpen kring en affisch för evenemanget och rullar ihop den för att ta med hem. Det dallrar lite smått i luften av förväntan inför denna David mot Goliat-match.


Foto: Agneta Sandell.

Så är också rollerderby en sport som gjort sig känd för sina passionerade utövare, och lika passionerade fans. Sporten som etablerades i USA på 1930-talet men som fick ett uppsving igen på 1970-talet kom relativt nyligen till Sverige, men har redan etablerats på flera orter. Här finns Malmös Crime City Rollers, Västerås Roller Derby, Umeås Ume Radical Rollers och Göteborgs GBGRD med flera.

I Visättrahallen är det redan ganska fullt på läktarna, och folk har satt sig i rinken en bit in från båda kortsidorna, så kallade ”suicide seats”, som dock är på tryggt avstånd från spelplanens kantlinjer. Upptejpade gulsvarta linjer markerar den ovala banan, de linjer som lagen kommer att försöka trycka ut sina motståndare över när matchen väl börjar. Sju domare är beredda, också de på rullskridskor. Fem håller koll på klungan av blockers, så kallade packs, de andra två följer en jammer vardera och tilldömer poäng. Stockholm Roller Derby Allstars, med lagkapten Karolina G Berglöf aka Swede Hurt värmer upp, åker längs banan på sina rullskridskor, utrustade med armbågs-, knä-, och tandskydd. Blå och gula tröjor och hjälmar.


Så kommer motståndarna ut. De som är rankade på åttonde plats i världen mot stockholmarnas 120-plats. Swede Hurt sade i förra veckan i en intervju med Feministiskt Perspektiv att det viktigaste för dem är att spela bra och tillsammans. Men visst är det nervöst att spela mot några som på papperet är så mycket bättre? Det gäller för Swede Hurt och hennes lag att hålla nerverna i kontroll. Amerikanarna är klädda i rött och svart och har en liten men hängiven och röststark fanskara på läktaren som hurrar och avger skall i snabb takt.


Foto: Agneta Sandell

Klockan är kvart i sex när den amerikanska mannen i kommentatorsbåset till publikens stora förtjusning drar igång det hela och presenterar lagens spelare. Namn som Phantom Menace, Toxic Taunic, Megalops, Assaultin Pepa, Über Alice, Triple Shot Misto och Tootsie Roller svischar förbi – laget som sedan länge har satt sig i djup respekt i både motspelare och hemmapublik. Så kommer hemmalaget ut med svartmålade läppar. På läktarna stampar publiken i golvet när Swede Hurt, Polygamy Winehouse, Becky Lawless, CaRollin' Thunder, Panika de Hex, Mad Malooney, Blow Me och Li'l Slinky, för att bara nämna några, rullar ut och publiken fnissar när den amerikanske kommentatorn har svårt att få till u:et i Musfällan Merry. /

Lagen ställer upp sig längs med startlinjen. De röda i fronten, därefter de blåa och längst bak står de båda lagens jammers. Det är dessa spelare som genom att ta sig igenom motståndarlagets blockers och sedan varva dem tar poäng. De spelare som är blockers ska å sin sida inte bara hindra motståndarlagets jammer från att ta sig igenom utan också underlätta för sin egen jammer att komma fram. En vissla blåser. Spelet är igång och för en ovan åskådare händer allt överallt på en gång, och det blir svårt att hänga med, trots den pedagogiska kommentatorn. Men så långsamt klarnar det och elegansen i denna kontaktsport blir påtaglig.

Spelet blåses av när Stockholm Allstars jammer knuffas utanför kantlinjen. Hon utvisas och efter två minuters spel står det 4-19 till Rocky Mountain Rollergirls. Men kort därefter lyckas Swede Hurt få ut deras jammer över kantlinjen med en erfaren tackling. Perioden är uppdelad i jams som varar i högst två minuter, men som kan avbrytas av ledarjammern, för att hindra att mostståndarlaget hämtar hem poäng.


Foto: Agneta Sandell.

Spelet fortsätter, A.M Chaos lyckas dansa på kantlinjen, ställer sig på tå ser det ut som, och lyckas hämta in poäng för Stockholm Allstars. Toxic Taunic får sig en smäll, blod droppar, men det är en smärre skada. När det återstår tretton minuter av första perioden knuffas Li'l Slinky ut över linjen och måste åka tillbaka till startlinjen för att börja om, Toxix Taunic som nu är tillbaka i matchen kan ta sig förbi sina blockers relativt lätt, varvar tre gånger. Med sex minuter kvar tar Mad Molooney poäng och när hon kort därefter bjuder på ytterligare ett snyggt varv får hon stora applåder och mer poäng till hemmalaget. Men när den första perioden tar slut så har poängskillnaden krupit iväg och det står nu 38-212.

Innan den andra halvtimmeslånga perioden börjar gör domarna en ny inspektion av de båda lagen, tandskydd ska vara på. Det första jammet för perioden lyckas Mad Molooney vinna med tre poäng, knuffar sig mot motståndarblockarna och lyckas sedan rulla förbi dem, rygg mot rygg, alldeles längs linjen.

Li'l Slinky tar vid som jammer och gör skäl för sitt namn, hon är nätt och lyckas åla, slinka, förbi de större rödklädda blockarna. Hon tar poäng och försöker en till runda. Hon får använda sina axlar för att tackla motståndarna som nu bildar en solid vägg. Hon ser trött ut, men axlarna fortsätter att knuffa och puffa och helt plötsligt får hon upp ett hål i den rödsvarta väggen och tar sig kvickt igenom. Lite senare får hon chans att ta hem fler poäng. Med bara några minuter kvar av matchen lyckas hon vinna ett jam med fem-fyra.


Foto: Agneta Sandell.

Rocky Mountain Rollergirls begär time out (en official review) för att diskutera en utvisning, lite senare gör Stockholm Allstars samma sak för att diskutera Mad Malooneys utvisning. Kommentatorn eggar publiken som tjuter för sina lag. Här råder glädje, spänning och en avslappnad stämning som bygger på frånvaron av aggressivitet. Det är inte svårt att förstå varför många faller för sporten – det finns uppenbarligen rum för de flesta här.

Det blir ytterligare en time out när det återstår fyra sekunder. Ett sista jam innan slutsignalen blåser av. Då står det 93-414. Ett respektingivande resultat säger kommentatorn, med tanke på den stora skillnaden i ranking på de båda lagen. Publiken rusar ner till planen och ställer upp sig längs med kantlinjen för att high-fiva de båda lagen. Lagen avtackar varandra med kramar. På planen står Swede Hurt och ser rosig och lycklig ut.

– Det gick jättebra, vi kunde inte ha fått bättre resultat. Vi var nervösa innan men alla var peppade. Vi gav aldrig upp och fortsatte att pusha, det kunde inte bli bättre än så här, säger Swede Hurt innan rullar iväg för att krama om sin mamma.


Karolina G Berglöf är mer än nöjd efter matchen. Foto: Agneta Sandell.

Nu väntar nya matcher för Stockholm Roller Derby Allstars. Inom kort reser de till USA för att delta i en turnering i Florida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: