Abortvägrande barnmorska ej diskriminerad enligt DO

2014-04-10 | FemPers padlock

EKONOMI

Barnmorskan som sökte anställning, men nekades jobb vid tre kliniker i Jönköpings län, efter att ha meddelat att hon inte kan utföra aborter blev inte diskriminerad enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO har utrett fallet och gör bedömningen att landstinget, med utgångspunkt från omständigheterna, inte har diskriminerat den sökande. Därmed avslutas ärendet.

RFSU:s ordförande Kristina Ljungros välkomnar beskedet:

– Det är med stor glädje vi tar emot dagens besked från DO. Beslutet visar att det inte råder någon tvekan, abortvård ingår i en barnmorskas yrke och kvinnors rätt till lagstadgad vård är en självklarhet. En enskild vårdutövares samvetsbetänkligheter får inte gå ut över patienters rätt till vård, säger hon i ett pressmeddelande.

RFSU poängterar att alla människor en rätt att besluta om gränserna för sitt eget samvete. Samtidigt menar RFSU att DO:s beslut bekräftar att abortvård ingår i barnmorskas yrke och konstaterar att den som av olika anledningar inte kan tänka sig att arbeta med det kan välja bland många andra professioner inom vården.

– Rätten till hälsa är en mänsklig rättighet, det är däremot ingen mänsklig rättighet att arbeta som barnmorska, säger Kristina Ljungros.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: