Rehabilitering får inte avbrytas på grund av ålder

2013-11-28 | FemPers padlock

EKONOMI

Förvaltningsrätten underkänner ett beslut om att dra tillbaka boendestöd för en person med psykisk funktionsnedsättning som fattats av socialnämnden i en kommun i västra Sverige. Boendestödet ersattes med hemtjänst med argumentet att personen fyllde 65 år med hänvisning till riktlinjer att bevilja boendestöd endast upp till 64 års ålder.

Personen som beslutet gäller hävdade att detta var åldersdiskriminering. Boendestödet innebar att personen fick hjälp att själv handla mat och komma ut i samhället, medan hemtjänst skulle innebära att mat levererades hem och tjänsten skulle tas emot på ett passivt sätt.

Förvaltningsrätten i Göteborg beslutade i en dom under gårdagen att personen har rätt till boendestöd. Domstolen uttalar att varken ålder eller kommunens egna riktlinjer ska vara avgörande för sociala insatser, utan istället den enskilda personens behov. Domstolen bedömer att personen behöver boendestöd för att bryta sin sociala isolering och bifaller därför överklagan. Det framgår av ett pressmeddelande från Göteborgs rättighetscenter.

– Kommunen ser äldre som en belastning vilket är åldersdiskriminering, säger Benedicte Johansson, juristpraktikant på Göteborgs rättighetscenter. Domstolen visar att det inte är tillåtet att avbryta en persons rehabilitering bara för att den uppnår pensionsålder och inte längre kommer att arbeta. Sociala insatser ska utgå ifrån en persons behov och inte uppfattningar om att äldre personer inte är samhällsnyttiga. Vi utgår ifrån att kommunen kommer att ändra sina riktlinjer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: