FN uppmanar världens länder att agera mot våldet mot kvinnor

2013-11-26 | FemPers padlock

UTRIKES

Våldet mot kvinnor är en av vår tids största gissel skriver FN:s människorättskommission i ett pressmeddelande med anledning av den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, den 25 november.

Som exempel lyfts två aktuella gruppvåldtäkter med svåra konsekvenser och bristfälligt agerande från rättssystemet i Kenya och Nya Zealand fram.

"Sorgligt nog är dessa inte isolerade fall. Sådana brott sker dagligen i länder runtom i världen, men blir sällan rubriker, rör upp den allmänna opinionen eller får högt uppsatta tjänstemän att agera. I de flesta delar av världen är kvinnors skam eller rädsla för stor för att anmäla våld, särskilt sexuellt våld, till polisen. Och när de kommer över flertalet sociala hinder och tabun mot att lämna in en anmälan möts de alltför ofta av kalla, okänsliga officiella reaktioner som effektivt blockerar all möjlighet att nå rättvisa." skriver kommissionen och konstaterar att våldet mot kvinnor upprätthållits genom århundraden via mansdominans och könsbaserad diskriminering som genomsyrar även rättssystemet och leder till en ond cirkel av straffrihet och fortsatt våld.

FN:s kommitté för avskaffandet av diskriminering av kvinnor och FN:s särskilda rapportör om våldet mot kvinnor har dokumenterat konsekvenserna och utfärdat rekommendationer som människorättskommissionen uppmanar alla stater att ta på största allvar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: