Den högsta ledaren i Iran beställer fler barn

2013-10-31 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Irans högsta ledare, Ali Khamenei, gjorde ett uttalande den 31 oktober där han önskar att landet ska befolkas med minst 150 miljoner istället för den nuvarande 75 miljoner. Han betonade återigen att befolkningskontrollprogrammet som Iran genomfört framgångsrikt sedan slutet av 80-talet, varit felaktigt och skadligt. Till följd av detta, och nya direktiv till hälsoministeriet, kommer kliniker som distribuerat gratis preventivmedel och utbildat kvinnor om vikten av färre barn runt om i hela landet att stängas. Personalen kommer istället att utbildas för att uppmuntra kvinnor att föda fler barn. Enligt Fatemeh Rakhshani, assistent till hälsoministern, kommer alla åtgärder som leder till att befolkningsökningen begränsas omedelbart att stoppas.

– Det innebär att preventivmedel får säljas på privata apotek så att de som önskar ska kunna köpa dem.

Vidare säger hon till inhemska medier att födelseantalet i dag är 1,6 per kvinna i landet, men för att lyda den högsta ledarens önskan och direktiv ska detta genom nya hälsoprogram och kampanjer höjas till 5–6 barn per kvinna. Fatemeh Rakhshani, en av de kvinnor som den nya regeringen utnämnt till ministerassistent.

Experter och kvinnorättsaktivister har kritiserat de nya direktiven. De menar att främst de fattiga kvinnorna kommer att drabbas av det nya programmet. De som inte har råd med att köpa dyra preventivmedel, tvingas att föda fler oönskade barn.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: