#bryttystnaden: Kapten Klänning på stadsteatern

2013-05-24 | FemPers padlock 1

KULTUR

Nu sätts Göran Lindbergs – alias Kapten Klänning – dubbelliv upp på scen. Det är Stockholms stadsteater som tar sig an Lindberg-affären i formen av en en scenisk läsning med Ann Petrén och Johan Rabaeus.

En välkänd och respekterad polischef, hyllad för sitt föredömliga jämställdhetsarbete, blir ertappad när han begår sexuella övergrepp på unga sköra flickor. Han döms till ett mångårigt fängelsestraff. Det är utgångspunkten för Stig Hanséns pjäs ”Operation värdegrund” som undersöker ”Kapten Klännings” (som han kallas i media) dubbelliv men också mansrollen, makten och hatet.

Formen är en scenisk läsning i regi av Anna Takanen. Den framförs för första gången på Stockholms stadsteater den 3 och 4 september 2013 tillsammans med efterföljande samtal.

Stig Hanséns pjäs är uppbyggd utifrån ett fiktivt samtal om förövare och offer mellan den dömde polischefen och psykologen på fängelset där han avtjänar sitt straff. Ann Petrén gestaltar psykologen och Johan Rabaeus den dömde polischefen.

– Det är en väldigt ­provocerande herre, kan man väl lugnt säga, sade Johan Rabaeus, 65, till Aftonbladet i samband med tillkännagivandet. ­

Stig Hansén är författare och har nyligen tilldelats Göteborgs stads arbetsstipendium. Anna Takanen är regissör, skådespelare och konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130525 - Linnea Bruno

Wow! Får inte missas.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: