Sajt om nätmyter ifrågasätts

2011-12-23 | FemPers padlock

INRIKES

Mer om tolerenssajten här:

Barnet i krubban har ett tungt jobb att vittna om evigt liv

Regeringens lanserade i veckan en hemsida med syftet att slå hål på nätmyter om invandring. Men sajten får kritik från flera håll. Journalisten Alexandra Pascalidou säger till aftonbladet.se att det är bra att regeringen försöker slå hål på mytbildning, men anser att regeringen skjuter ansvaret ifrån sig genom att presentera förenklade motargument och undviker att lyfta klassfrågan.

– Jag tycker man gör det lite lätt för sig. Det är inte bara kunskap som behövs för att motverka rasismen. Det handlar inte enbart om individproblem, som den här regeringen gärna vill påskina. Det mesta kommer av strukturella problem, som att bostadssegregationen och sociala klyftor ökar. Man tror att utförsäljningar av hyresrätter ökar integrationen, men det är tvärtom. Så grattis Ullenhag – men höj blicken från individen till strukturerna. Jag vill se ett större politiskt ansvar, säger hon till tidningen.

Författarna och journalisterna Lisa Bjurwald och Anna-Lena Lodenius, båda experter på området, är tveksamma till att sajten kommer att nå dem som är kritiska till invandring. Enligt Lisa Bjurwald kan det faktum att åsikterna tas upp och bemöts från regeringshåll ge rasistiska åsikter en ny slags legitimitet. Det säger hon i en intervju med dn.se.

– Regeringen skulle aldrig lägga upp en liknande sida om kvinnomisshandel, och förklara att kvinnan inte själv har skuld i att hon blir slagen. Frågan är var gränsen går mellan vilka påståenden som ska bemötas officiellt och inte, säger hon till dn.se.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: