Feministisk delseger i kampanj mot våldtäkt

2011-12-09 | FemPers padlock

UTRIKES

Feminister i USA gläds just nu åt en viktig delseger i kampen för en ändrad våldtäktslagstiftning. I tisdags tog nämligen FBI:s Advisory Policy Board (APB) beslutet att stödja ett förslag om att ändra lagstiftningens definition av våldtäkt.

Idag definieras våldtäkt enligt en 82 år gammal paragraf utifrån tvång, där exempelvis orala eller anala övergrepp inte finns med. Feminister inom Women’s Law Project, Feminist Majority Foundation (FMF) och tidningen Ms. har drivit den gemensamma kampanjen Rape is Rape! för att visa på att definitionen är alltför snäv. Lagen har sedan länge kritiserats för att följden blir en underrapportering av antalet våldtäkter.

I oktober röstade Uniform Crime Report (UCR) för förslaget, och i och med APB:s beslut i tisdags kommer förslaget nu att lämnas till FBI-chefen Robert Mueller för slutligt godkännande.

Blir förslaget då godkänt kommer det att innebära en stor politisk förändring som kommer att påverka hur våldtäkt rapporteras, utreds och lagförs, skriver Ms. i ett uttalande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: