TCO-nej till euroobligationer

2011-10-28 | FemPers padlock

EKONOMI

TCO protesterar mot euroobligationer och hävdar att de på sikt kan bli ännu ett hot mot den svenska lönebildningen.

I Europa höjs alltfler röster för införandet av så kallade eurobonds som kan vara en trygg placering för den som vill spara med låg risk. Bland andra europafacket, EFS, förespråkar europaobligationer och tror bland annat på att de kan dämpa finansmarknadsaktörernas destruktiva beteende.

TCO anser att obligationerna kan hota parternas rätt att förhandla om löner och villkor utan inblandning från staten – eller överstaten i form av EU, skriver TCO-tidningen på torsdagen. TCO har lämnat en motivering till sitt ställningstagande:

”Sammanfattningsvis är det sannolikt att överstatligheten kommer att öka kraftigt om man inför en Euroobligation. En sådan utveckling, mot mer av en gemensam finanspolitik, innebär i förlängningen också ett större behov av en mer likartad utveckling av arbetskraftskostnaderna inom EU. Detta innebär att lönebildningen inom EU-området blir mer sårbar för olikheter och att kraven därför ökar på mer samordning och likartade regler, eventuellt också att kraven på statlig intervention i lönebildningsprocesserna tilltar.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: