Letter luras arbeta gratis

2011-10-28 | padlock

EKONOMI

En svensk företagare misstänks för att systematiskt utnyttja lettiska arbetare som han rekryterar i Riga och låter arbeta gratis i Sverige. Enligt den lettiska ambassaden har många lettiska medborgare blivit lurade på samma sätt, uppgav Ekot på torsdagen.

Fackförbundet Byggnads i Stockholm har flera gånger tidigare stött på den typen av företagare som utnyttjar arbetare. Ombudsmannen Krister Strömberg till Ekot:

- Det är cyniska människor som utnyttjar regelverket in absurdum. Vi vet att det bara i Stockholm finns en gråzon av ungefär 10 000 personer som arbetar med liknande villkor.

En av dem som säger att han inte fått betalt för sitt arbete i Sverige är en 34-årig man från Lettland, som i somras jobbade i Nyköping. Han intervjuades i Ekot på torsdagen och uppgav att han under en månad arbetade över 220 timmar utan att få betalt. Jobben gjorde han hemma hos vanliga svenskar, och det kunde bli över 14 timmars jobb om dagen.

Mannen var enligt Ekot uthyrd av bemanningsföretagaren Henrik Arvidsson, som driver företaget Arvidsson och Sundling, som vägrade att svara på Ekots frågor. Men på hans hemsida står det att företaget erbjuder kostnadseffektiv lettisk personal för en kostnad från 59 kronor i timmen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: