Nytt arkivmaterial till KvinnSam

2011-10-14 | FemPers padlock

FEMINISM

Kvinnosamlingarna vid Göteborgs universitetsbibliotek har fått tre nya arkiv som nu står till förfogande för forskning. Det handlar om Ebba Lindqvists privata arkiv, Christina Jutterströms arkiv samt organisationen Allt är möjligts arkiv.

Ebba Lindqvist (1908 -1995) föddes i Göteborg och var verksam som författare och lyriker. Hon studerade i Uppsala där hon tog magisterexamen och arbetade som lärare i svenska vid Göteborgs gymnasium för flickor. Under åren 1949-1956 arbetade hon som litteraturkritiker på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Hon debuterade 1931 med diktsamlingen Jord och rymd och fick ett genombrott med Fiskläge (1939) där hon skildrar Bohuslän. Familjen flyttade till New York 1939 på grund av att maken var av judiskt påbrå. I USA skrev hon Manhattan (1943) samt Vägen till Jeriko (1946). Senare bodde hon i Libanon och i Nairobi, där hon skrev Karavan (1958) samt Resa mellan fyra väggar (1964). Hennes sista diktsamling blev Mässa för måsar (1966). En del av hennes dikter har blivit tonsatta av bland andra Gösta Nystroem, Torsten Sörensson, Åke Hermansson, Alfred Jansson, Maurice Karkoff och Henrik Mossberg.

Arkivet består av 55 volymer som innehåller manuskript, tonsättningar av hennes lyrik inklusive en grammofonskiva, andras manuskript, korrespondens, förlagsavtal, dagböcker, anteckningsböcker från hennes mor Selma Larsson, fotografier, handlingar om sönerna, hennes tryckta böcker och särtryck från tidskrifter samt böcker med dedikationer till henne.

Christina Jutterström (1940-) är journalist. Hon var chefsredaktör för Dagens Nyheter och Expressen 1982-95 respektive 1995-1996 och senare verkställande direktör för Sveriges Television 2001-2006. I början av sin karriär arbetade hon på Östgöta Corresponendenten, Dagens Nyheter, Örebro-Kuriren och Veckorevyn. Jutterström blev anställd på Sverige Radio 1966 och arbetade som reporter på Dagens Eko från 1969 på Rapport. Under några år på mitten av 1970-talet var hon Afrikakorrespondent för Svenska Dagbladet. Hon var första kvinnliga chef på Rapport (1973), Dagens Eko (1977), Nyhetschef på Sveriges Radio (1979), chefsredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Nyheter (1982) och på Expressen (1995). Jutterström är ordförande i Stiftelsen Folkoperan, Stockholms Jazzfestival samt Grafikens hus i Mariefred. Arkivet som nu ingår i KvinnSams samlingar innehåller 19 volymer, men saknar innehållsförteckning.

Nätverket Allt är möjligt är ett mediekritiskt nätverk som startade 1992 som en reaktion för stereotypa skildringar av kvinnor och män i massmedia. Syftet är att granska, informera om och debattera de bilder som reproduceras av media och värna om kvinnors perspektiv i journalistiken. Arkivet består av dokumentation av nätverkets arbete och organisation. Det finns stadgar, årsmöteshandlingar, styrelseprotokoll, medlemsregister, räkenskaper, korrespondens, projekt, kampanjmaterial, material om mässor och kurser, material kring handboken i medieteknik, material kring anmälningar till Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, föreläsningsmaterial, pressklipp och affischer och andra trycksaker.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: