Mobiliseringsdag för schyssta jobbvillkor

2011-10-07 | FemPers padlock

UTRIKES

7 oktober är världsdagen för schyssta jobb, instiftad av världsfacket – Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS.

I år pågår mer än 400 manifestationer i över 70 länder och den folkliga mobiliseringen för hållbara jobb, med krav på ansvarstagande från banker och finanssektorn, beskrivs av världsfacket som oöverträffad.

– Människors rättigheter på arbetet angrips som aldrig förr, och regeringar saknar visioner och engagemang för att åtgärda en global ekonomi som sviker folket som arbetar, säger Sharan Burrow, IFS generalsekreterare, i ett pressmedelande.

De svenska centralorganisationerna LO och TCO ordnar seminarium för att uppmärksamma dagen.

Enligt LO ingår i begreppet schyssta villkor grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet; möjlighet att kunna försörja sig, full sysselsättning och god arbetsmiljö. LO arrangerar ett webbsänt seminarium på temat och konstaterar att otrygga anställningar är vanligast bland kvinnor och unga.

TCO har bjudit in Nadia Shabana, samordnare på IFS nätverk för arabiska kvinnor och riktar fokus mot hur möjligheterna att bilda fria fackföreningar förändrats som en följd av de folkliga resningarna i Nordafrika. Hon kommer att tala på ett seminarium om kvinnors roll i arabvärldens fackliga organisationer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: