"Mästerverksmuseer premierar män"

2011-09-30 | FemPers padlock

KULTUR

Kvinnor är underrepresenterade i konstmuseernas samlingar, det visar en nysläppt rapport från Statens kulturråd. I undersökningen har samlingarna på Göteborgs stadsmuseum, Moderna museet i Stockholm, Malmö konstmuseum, samt Norrköpings konstmuseum granskats.

Att föra statistik över antalet kvinnor respektive män i konstsamlingarna bidrar till ökad medvetenhet. Vi måste fortsätta att agera för förändrade strukturer och en mer genusmedveten representation, säger Kennet Johansson generaldirektör för Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

Av rapporten, ”Representation och regionalitet. Genusstrukturer i fyra konstmuseisamlingar”, framgår också att representationen av kvinnor i samlingarna också är starkt kopplad till den lokala anknytningen.

– Mästerverksmuseer premierar män. Ju starkare regional identitet, desto fler kvinnor släpps fram, säger Jeff Werner, professor på Stockholms universitet i samma pressmeddelande.

Rapporten är tänkt att bilda metodologisk bas för fortsatt arbete med genusstrukturer ikonstvärlden.

"Representation och regionalitet. Genusstrukturer i fyra konstmuseisamlingar” kan läsas i sin helhet på www.kulturradet.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: