Strid till aborternas försvar

2011-09-23 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I onsdags morse väckte en grupp kvinnor från olika regioner i Colombia talan mot statens högste försvarare av de mänskliga rättigheterna, Alejandro Ordoñez, och hans tjänstemän. Syftet är att säkerställa medborgarnas rätt till korrekt information om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

Förutsättningen för det är enligt talan att Ordóñez och Ilva Miryam Hoyos, ansvarig för barn, unga och familjers rättigheter, samt María Eugenia Carreño, ansvarig för offentlig information, tar tillbaka lögner som de spridit.

Ett falskt påstående som myndigheten fört fram är att dagen-efter-piller är abortframkallande och därför måste dras tillbaka från marknaden. Dessa piller har inte någon som helst effekt när väl implantationsprocessen startat, vilket bekräftas av uppgifter från Världshälsoorganisationen, WHO.

En annan lögn som Ordóñez och hans kolleger spridit via offentliga uttalanden är att tillståndet till abort i de tre fall som konstitutionsdomstolen slog fast 2006 (vid våldtäkt, risk för grava missbildningar och fara för moderns hälsa) inte är ett tillstånd. Därmed frisäger sig myndigheten från sin skyldighet att undanröja de hinder som kvinnor möter när de gör anspråk på det lagliga tillstånd till abort de tillerkändes för fem år sedan. Sanningen är att konstitutionsdomstolen i flera domar krävt att myndigheten som Ordóñez företräder ska utreda och sanktionera de hälsovårdscentraler och sjukhus som vägrat att erbjuda abort i de tre godkända fallen.

Lögnerna är inte de enda och enligt talan mot myndigheten sätts kvinnors liv på spel genom agerandet.

– Vi medborgare måste kunna förlita oss på den information som officiella tjänstemän förser oss med, än mer när den kommer från den högsta försvararen av mänskliga rättigheter i Colombia, säger Carolina Narváez från staden Cali och en av de kvinnor som undertecknat talan.

Hon och de andra undertecknarna anser att deras rätt till information tillgodoses om de officiella tjänstemännen avhåller sig från att snedvrida vetenskaplig och juridisk information om deras sexuella och reproduktiva hälsa. 
Talan förs av Mónica Roa, programdirektör på Women’s Link Worldwide.

– Alejandro Ordoñez har rätt att tycka saker. Det han inte får göra är att använda falsk och snedvriden information för att undgå sitt ansvar för att uppfylla de sexuella och reproduktiva rättigheterna, för då sätter han kvinnornas liv på spel, säger hon.

Myndigheten inte bara underlåter att ge korrekt information till sina medborgare. Nyligen uppmärksammades ett fall där myndigheten själv direkt motarbetar de rättigheter som den ska garantera. Fallet gäller en kvinna som hindrats från att göra abort efter att ha blivit våldtagen och tillgrep illegala metoder. Kvinnan anmälde saken till domstol, men istället för att utreda det bristfälliga bemötandet från de vårdinrättningar som vägrat henne abort, inledde Alejandro Ordóñez en utredning mot domarna. Deras brott ska ha varit att inte åtala kvinnan för den olagligt genomförda aborten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: