Rätten till mödravård prövas

2011-09-09 | FemPers padlock

UTRIKES

Regeringars ansvar för mödravård prövas just nu i Uganda. Under de tolv timmar det tog Jennifer Anguko att förblöda på ett sjukhus var det ingen av läkarna eller sjuksköterskorna som tog hand om henne. Hon fick inte ens en fråga. Alla bara gick förbi. Maken blev tillsagd att torka upp blodet.

Det är ingen isolerad händelse. Varje år dör 6 000 kvinnor i samband med graviditet och förlossning i Uganda. För varje 100 000 barn som föds vid liv dör 435, att jämföra med 24 i länder som USA.

I mars stämde Jennifer Angukos och en annan kvinna som dött, Sylvia Nalubowa, familjer regeringen för att den inte erbjuder sina medborgare grundläggande hälsovård. Familjerna ser regeringen som ytterst ansvarig för kvinnornas död.

Fallet är det första i sitt slag i Afrika, och ses som ett test hur långt rätten till vård, och regeringars ansvar för att tillgodose den rätten, sträcker sig.

– Vi vill att domstolen ska deklarera att en kvinnas död vid en förlossning i Uganda (av skäl som går att undvika) är en kränkning av vår konstitution, sade David Kabanda, juridiskt ombud i fallet från Centre for Health, Human and Development Rights i Kampala.

Dom väntas under september.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: