Slutwalk har nått Sydafrika

2011-09-02 | Lina Arvidsson padlock

KULTUR

Rörelsen Slutwalk fortsätter sitt segertåg över världen. Senast var det Kapstaden i Sydafrika som arrangerade sitt eget Slutwalk, rapporterar tidningen Ms. Magazine. Runt 2000 män och kvinnor deltog i paraden och budskapet var tydligt. Säg inte åt oss vad hur vi ska klä oss. Säg åt män att inte våldta!

Sydafrikanska kvinnor meddelar på det här sättet att de har fått nog av sexuella övergrepp, våldtäkt och patriarkala attityder. Stämningen under paraden var elektrisk, fylld av kampvilja och revolution. Folk klädde sig i kläder som kan ses som ”slampiga” och firade friheten att uttrycka sin sexualitet – utan att bli antastade.

Många bar plakat som berättade om egna upplevelser av övergrepp eller korta uppmaningar. ”Kontrollera er själva – inte kvinnorna”, säger ett plakat. ”Jag har högklackade skor för att bli lång – inte våldtagen”, säger ett annat.

Slutwalk-fenomenet fick sin start i Toronto i april i år. Detta efter att en polis under en föreläsning givit kvinnor rådet att undvika att klä sig som slampor för att inte bli våldtagna. Föga anade han att hans eget ord – slut– skulle bli ett verktyg i kampen mot sexuella övergrepp och våldtäkt.

Nu, bara några månader senare, har rörelsen fått en spridning vars kraft ingen kunnat ana. Några städer som arrangerat egna Slutwalks är London, Stockholm, Mexico City, Melbourne och Delhi. Fler Slutwalks är planerade i Afrika, bl. a i Johannesburg och i Durban i september.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: