Unga mödrar fler i Frankrike

2011-08-19 | Simone Lindsten padlock

EKONOMI

I Frankrike ökar andelen flickor som väljer att bli mammor redan som tonåringar. I takt med att olika slags preventivmedel blir tillgängliga minskar antalet aborter. Men detta gäller inte den yngsta åldersgruppen: 15-19 år.

Enligt professor Israël Nistand från Hälsoministeriet är detta ett stort misslyckande för de åtgärder som genomförts de senaste 15 åren i Frankrike för att minska ungdomsgra

viditeter.

Ungdomars sexualitet erkänns inte. Sexualkunskapen är dålig liksom kunskapen om preventivmedel. ”Hur ska man förklara att aborter och dagenefterpiller är anonyma och gratis men inte p-piller eller spiraler?” Samtidigt är efterverkningarna av en abort mycket mera omskakande för en ung flicka jämfört med en vuxen kvinna.

En studie från Sydfrankrike visar att 20 procent av mödrar under 21 år stannar hemma med sina små barn. Synen på unga mammor har förändrats både hos flickorna själva och omgivningen. Det är inte längre stigmatiserande att vara ung och ogift mor. Tvärtom anser de unga mammorna att moderskap inger respekt.

En barnmorska från organisationen Gynekologer utan gränser, som varit med och organiserat ett seminarium om unga mödrar, vittnar om att flickorna ser det som sitt enda alternativ och att det är ett sätt för dem av visa att de tar ansvar. ”Ett barn ger status och rätt att få bidrag.”

Flickorna drömmer om att gifta sig med babyns pappa och fortsätta sina liv som hemmafruar. Men för många blir det ett brutalt uppvaknande när den praktiska vardagen tränger sig på med blöjbyten, nattvak och kolik. Ofta blir de lämnade ensamma eftersom den unge barnafadern är ute med kompisarna. Flickorna förstår inte alltid vad babyn behöver och kostar utan använder barnbidraget till att köpa saker till sig själva. I takt med att babyn blir äldre upplevs den alltmer som en belastning. Den unga mamman blir som en liten flicka ingen, som tröttnat på sin leksak.

Enligt svensk statistik finns inga tecken på någon liknande utveckling. Här skjuts barnafödandet snarare upp i åldrarna, eftersom fler väljer att skaffa barn först efter studier och etablering på arbetsmarknaden, särskilt i storstäderna.

På landsbygden är förstagångsmödrarna alltjämt något yngre än i de större städerna. Antalet aborter minskade något år 2009 för först gången sedan år 2004. Den största minskningen noterades för tonåringar, allt enligt rapporten ”Aborter 2009” från Socialstyrelsen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: